Almás pite
Egyik legjobb érzés kinyitni Anyukám féltve őrzött, lapokból álló szakácskönyvének fedelét, alatta titkosnak tűnő receptek lapulnak, kockás fecniken kézírás őrzi a titkos hozzávalókat, és talán még annyit, hogy hány fokon illik sütni. Kiskorunkban, Hugimmal, mikor ott sertepertélhettünk a konyhában, csak annyit láttunk, hogy előkerül egy pici papír, sorakozik az asztalon a liszt, a tojás, a cukor, a vaj, aztán már csak annyit vettünk észre, pikpak elkészül a tészta, a töltelék - valamiért mindig picit több mint amennyit a recept ír - majd sütőbe költözik kis időre, és alig várjuk, hogy érezzük a sütiillat ízét. Jó érzés.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
csipetnyi só
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1-2 evőkanál rum (igazi)
2 dkg élesztő
0,5 dl langyos tej vagy tejföl
25 dkg puha vaj
3-4 evőkanál porcukor
A töltelékhez:
1,6 kg alma
24 dkg kristálycukor
8-10 dkg zsemlemorzsa
1 csapott kiskanál őrölt fahéj
1 nagy citrom reszelt héja
Tetejére:
1 tojás a kenéshez
szeletelt mandula a szóráshoz
Elkészítés:
- A tésztához valókat egy nagy tálban összegyúrjuk (az élesztőt nem kell felfuttatni, csak a lisztbe morzsoljuk), akkor jó, amikor az tál falától elválik. Letakarjuk és hűtőszekrénybe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
- Meghámozzuk az almát, leöblítjük, majd durvára reszeljük vagy vékony szeletekre vágjuk. A cukorral, zsemlemorzsával, fahéjjal és citromhéjjal összekeverjük.
- A tésztát két részre osztjuk, enyhén lisztezett nyújtódeszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk (ha a képen látható tepsit használunk, nagyobbra nyújtsuk, hogy a pereme tetejéig bele tudjuk simítani). Közben a sütőt 170 fokra előmelegítjük. Az egyik lapot kivajazott tepsibe fektetjük. A tölteléket egyenletesen ráterítjük, a másik tésztalapot csíkokra vágjuk és "berácsozzuk" vele a pite tetejét.
- Felvert tojással megkenjük a tetejét, szeletelt mandulával megszórhatjuk, és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.