Almás pite

Egyik legjobb érzés kinyitni Anyukám féltve őrzött, lapokból álló szakácskönyvének fedelét, alatta titkosnak tűnő receptek lapulnak, kockás fecniken kézírás őrzi a titkos hozzávalókat, és talán még annyit, hogy hány fokon illik sütni. Kiskorunkban, Hugimmal, mikor ott sertepertélhettünk a konyhában, csak annyit láttunk, hogy előkerül egy pici papír, sorakozik az asztalon a liszt, a tojás, a cukor, a vaj, aztán már csak annyit vettünk észre, pikpak elkészül a tészta, a töltelék - valamiért mindig picit több mint amennyit a recept ír - majd sütőbe költözik kis időre, és alig várjuk, hogy érezzük a sütiillat ízét. Jó érzés.

almaspite.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg finomliszt

csipetnyi só

3 tojássárgája

1 citrom reszelt héja

1-2 evőkanál rum (igazi)

2 dkg élesztő

0,5 dl langyos tej vagy tejföl

25 dkg puha vaj

3-4 evőkanál porcukor

A töltelékhez:

1,6 kg alma

24 dkg kristálycukor

8-10 dkg zsemlemorzsa

1 csapott kiskanál őrölt fahéj

1 nagy citrom reszelt héja

Tetejére:

1 tojás a kenéshez

szeletelt mandula a szóráshoz

Elkészítés:

  1. A tésztához valókat egy nagy tálban összegyúrjuk (az élesztőt nem kell felfuttatni, csak a lisztbe morzsoljuk), akkor jó, amikor az tál falától elválik. Letakarjuk és hűtőszekrénybe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
  2. Meghámozzuk az almát, leöblítjük, majd durvára reszeljük vagy vékony szeletekre vágjuk. A cukorral, zsemlemorzsával, fahéjjal és citromhéjjal összekeverjük.
  3. A tésztát két részre osztjuk, enyhén lisztezett nyújtódeszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk (ha a képen látható tepsit használunk, nagyobbra nyújtsuk, hogy a pereme tetejéig bele tudjuk simítani). Közben a sütőt 170 fokra előmelegítjük. Az egyik lapot kivajazott tepsibe fektetjük. A tölteléket egyenletesen ráterítjük, a másik tésztalapot csíkokra vágjuk és "berácsozzuk" vele a pite tetejét.
  4. Felvert tojással megkenjük a tetejét, szeletelt mandulával megszórhatjuk, és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.

 

Címkék: alma, pite, fahéj