Mézes puszedli

Mézes, fahéjas, gyömbéres, szegfűszeges, kardamomos illat és pihepuha mézes puszedli a jutalmunk egy 50 perces sürgés-forgás után, és ezalatt az idő alatt épp 50 darab el is készül, ugye megéri, egy perc egy puszedli.
img_20161113_204024.jpg

Hozzávalók:

40 dkg akácméz

4 dkg porcukor

20 dkg vaj

70 dkg liszt

pici só

2 dkg szódabikarbóna

2 tojássárgája

1 tojásfehérje (a másik a díszítéshez pont jól jön)

2-2 gramm: őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom

narancs reszelt héja

Díszítéshez:

1 tojásfehérje

20 dkg porcukor

pici citromlé

Elkészítése:

A mézet, a vajat és a porcukrot habverővel kihabosítjuk, majd a tojásokat is hozzáadjuk és rövid idő alatt habosra keverjük.

Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat - liszt, szódabikarbóna, só, fűszerek, reszelt narancshéj - és a mézes keverékhez adagoljuk, fakanállal eldolgozzuk és kézzel egynemű tésztává formáljuk. Átlátszó fóliába csomagoljuk és 20 percre hűtőbe tesszük.

Ezalatt sütőpapírt terítünk a sütőlemezre - nálam egy lemezre kb. 12 db fért - és 200 fokra előmelegítjük a sütőt.

Ha letelt a 20 perc, kivesszük a hűtőből a tésztát, henger alakúra sodorjuk és 2,5 dkg-os korongokra szeleteljük. A korongokat golyóvá gömbölyítjük és két tenyerünk között kissé ellapítjuk, majd a sütőlemezre helyezzük őket, egymástól pár cm távolságra.

8 perc alatt szép vilagosra sütjük őket, úgy hogy az aljuk is szép világosbarna maradjon, így biztosan nem lesz keserű.

A bevonathoz a tojásfehérjét és a porcukrot habverővel elkeverjük és vízgőz felett csípősre melegítjük - ha beledugjuk az ujjunkat és csípi, már le is vehetjük a tűzről - hozzáadjuk a pici citromlevet és habverővel magas fordulaton lágy habbá verjük.

A puszedlik tetejét egyenként a masszába mártjuk, majd egy tálra sorakoztatjuk őket és hagyjuk magszáradni a habot. Másik megoldás lehet, ha 2-3 percre 40 fokos sütőbe toljuk és megszárítjuk rajta a habot.

Levegőtől védett helyen, jól záródó fémdobozban hetekig eláll és napról napra pihepuhább.

Jó majszolást!