Bejgli
Életem bejglijét sosem feledem, kivettem a sütőből, csak álltam felette, ámultam, bámultam, aranybarna, sehol nem repedezik, és olyan gyönyörű márványos a teteje, hogy vétek lenne Karácsonyig várni vele, na én ezt most azonnal megkóstolom. Leírhatatlan érzés volt beleharapni, puha, omlós alig tészta, csupa töltelék, szinte tökéletes. Szinte. A hangsúly ezen az aprócska szócskán volt.
Csak a mákot kellett volna ledarálni a legeslegelején, jött az inkább mosolygok mert elsírom magam érzéssel átitatott felismerés. És újrakezdtem.
Azóta minden évben úgy érzem, életem bejglijét sütöm, most már darált mákkal, icipicit így valóban finomabb.
Hozzávalók:
A tésztához:
90 dkg liszt
20 dkg vaj
12,5 dkg zsír
2,7 dl tejföl
3,6 dkg élesztő
3 tojássárgája + 1 tojás a teteje kenéséhez
2 evőkanál porcukor
csipet só
Diótöltelékhez:
30 dkg darált dióbél
20 dkg cukor
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
őrölt fahéj
5 dkg mazsola
3 cl rum
Máktöltelékhez:
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
1 dl víz
1 citrom
5 dkg mazsola
3 cl rum
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, vajjal, hozzáadjuk a langyosra melegített tejfölben cukorral felfuttatott élesztőt, 4 tojást, csipet sót, és az egészet simára dolgozzuk.
A tésztát alufóliába csomagoljuk és 24 órára hűtőbe tesszük.
Mielőtt a tésztát kivesszük a hűtőből, ledarálhatjuk a diót egy tálba, egy másikba pedig a mákot, és előkészíthetjük a tölteléket, első lépésként áztassuk rumba a mazsolát.
A diós töltelékhez, a tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a darált diót, cukrot, vaníliás cukrot, őrölt fahéjat, majd végül a rumban áztatott mazsolát.
A mákos töltelékhez a vizet felforraljuk, hozzáadjuk a darált mákot, reszelt citromhéjat, citromlevet, cukrot és a rumban áztatott mazsolát.
A töltelék akkor jó, ha gyúrható állagú, hagyjuk hűlni, és majd hidegen tesszük a tésztára.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és vékony téglalapokká nyújtjuk őket. A tésztákat velük megegyező súlyú töltelékkel töltjük, 1-1 cm szegély maradjon a tészta szélein és szorosan csavarjuk fel őket.
Sütőlemezre egymás mellé sorakoztatjuk őket, tetejüket tojássárgájával lekenjük és hűvös helyen egy órát száradni hagyjuk. Ekkor lekenjük a tojásfehérjével, és azt is hagyjuk megszáradni. Végül a mutató- és középső ujjainkkal finoman megnyomkodjuk a tetejét, ettől szép márványos lesz sütéskor.
Sütés előtt hurkapálcikával több helyen megszúrkáljuk a bejglit, hosszában középen, egészen a tészta aljáig érjen le a hurkapálcika, így a gőz egyenletesen távozhat sütés közben.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nagyon jó sütögetést!