Hólabda
Töredelmesen bevallom, nem nagyon kutakodtam eredeti recept után, mert az ízére még onnan emlékszem, hogy egyszer régen, nagyon régen egy icipici faluban belopta magát a szívembe ez az egyszerű csoda: sütöttem hát egy kakaós piskótát, Eszterházy krémmel megtöltöttem, kókuszreszelékbe hempergettem, csokoládét csorgattam a tetejére, és láss csodát, az íze több mint jó emlék.
Hozzávalók:
6 db tojás (különválasztjuk a fehérjét és a sárgáját)
6 evőkanál forró víz
2 evőkanál holland kakaópor
24 dkg porcukor
18 dkg liszt
1 sütőpor
A krémhez:
5 db tojássárgája
12 dkg kristálycukor
2,5 dl tej
negyed vaníliarúd kikapart belseje
7,5 dkg darált mandula
0,5 dl Cointreau narancslikőr
30 dkg vaj
Oldalára:
Krém + kókuszreszelék
Tetejére:
Olvasztott étcsokoládé
Elkészítése:
Sütőpapírral kibélelünk egy 23*32 cm-es tepsit és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a forró vízzel elkevert tojássárgájákat, végül pedig két részletben a külön tálba átszitált liszt, kakaópor, sütőpor keverékét.
A piskótamasszát az előkészített tepsibe tesszük és 180 fokon, ajtó nyitogatás nélkül, 30-40 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezalatt elkészítjük a krémet, a tojást, a cukrot, a tejet egy tálba tesszük, alaposan összekeverjük és vízgőz felett csípősre (85 fok) melegítjük. Beletesszük a darált mandulát, és elkeverjük vele, majd a hűtőbe tesszük.
Ha kihűlt a keverék, hozzákeverjük a narancslikőrt. A vajat alaposan kihabosítjuk, és habosítás közben, vékony sugárban hozzácsurgatjuk a főzött krémalapot.
A kihűlt piskótát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, félbevágjuk, megtöltjük és az oldalát is körbekenjük a krémmel, kókuszreszelékbe hempergetjük és tálcára sorakoztatjuk őket.
Vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét és a sütemények tetején egyenletesen eloszlatjuk.
Örömteli alkotást, jó étvágyat!
Ui: Gyorstipp egyszerűbb krémhez: főzött vaníliapuding + 20 dkg margarint 1 vaníliás cukrot és 20 dkg porcukrot kihabosítunk és hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz.