Hólabda

Töredelmesen bevallom, nem nagyon kutakodtam eredeti recept után, mert az ízére még onnan emlékszem, hogy egyszer régen, nagyon régen egy icipici faluban belopta magát a szívembe ez az egyszerű csoda: sütöttem hát egy kakaós piskótát, Eszterházy krémmel megtöltöttem, kókuszreszelékbe hempergettem, csokoládét csorgattam a tetejére, és láss csodát, az íze több mint jó emlék.

holabda.jpg

Hozzávalók:

6 db tojás (különválasztjuk a fehérjét és a sárgáját)

6 evőkanál forró víz

2 evőkanál holland kakaópor

24 dkg porcukor

18 dkg liszt

1 sütőpor

A krémhez:

5 db tojássárgája

12 dkg kristálycukor

2,5 dl tej

negyed vaníliarúd kikapart belseje

7,5 dkg darált mandula

0,5 dl Cointreau narancslikőr

30 dkg vaj

Oldalára:

Krém + kókuszreszelék

Tetejére:

Olvasztott étcsokoládé

Elkészítése:

Sütőpapírral kibélelünk egy 23*32 cm-es tepsit és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a forró vízzel elkevert tojássárgájákat, végül pedig két részletben a külön tálba átszitált liszt, kakaópor, sütőpor keverékét.

A piskótamasszát az előkészített tepsibe tesszük és 180 fokon, ajtó nyitogatás nélkül, 30-40 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezalatt elkészítjük a krémet, a tojást, a cukrot, a tejet egy tálba tesszük, alaposan összekeverjük és vízgőz felett csípősre (85 fok) melegítjük. Beletesszük a darált mandulát, és elkeverjük vele, majd a hűtőbe tesszük.

Ha kihűlt a keverék, hozzákeverjük  a narancslikőrt. A vajat alaposan kihabosítjuk, és habosítás közben, vékony sugárban hozzácsurgatjuk a főzött krémalapot.

A kihűlt piskótát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, félbevágjuk, megtöltjük és az oldalát is körbekenjük a krémmel, kókuszreszelékbe hempergetjük és tálcára sorakoztatjuk őket.

Vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét és a sütemények tetején egyenletesen eloszlatjuk.

Örömteli alkotást, jó étvágyat!

Ui: Gyorstipp egyszerűbb krémhez: főzött vaníliapuding + 20 dkg margarint 1 vaníliás cukrot és 20 dkg porcukrot kihabosítunk és hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz.