Képviselőfánk

Bátorság, bátorság, bátorság, kitartás, kitartás, kitartás, isteni lesz, ezt ismételgettem magamban, amikor első alkalommal felkötöttem a kötényemet és nekiláttam a konyhaművészet csodájának tartott alkotásomnak. Mondanom sem kell, hogy elsőre nem nagyon lehetett felismerni, de hatalmas mosollyal és büszkeséggel tálaltam, mert bíztam benne, hogy a krém feledteti a látványt. Így is történt, így a kezdeti lelkesedéssel sütöm a mai napig, annyi különbséggel, hogy azóta már pici hasonlóság felfedezhető a látvány és az elképzelésem között.

kepviselofank.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

2 dl víz

20 dkg vaj

2 mokkáskanál só

2 mokkáskanál kristálycukor

20 dkg liszt

5 egész közepes tojás

Krémhez:

5 tojássárgája

6 dl tej

6 evőkanál liszt

7 evőkanál kristálycukor

1,5 vaníliarúd belseje

(Gyors változat: 1 vaníliaízű főzött és kihűlt pudinghoz hozzákeverjük a 20 dkg vaj és ugyanennyi porcukor plusz egy vaníliás cukor kihabosított keverékét)

+ Habtejszín (24 órával előtte jól hűtsük le)

 

Elkészítése:

A tésztához a vizet, a vajat, a sót, a cukrot egy lábasban felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet és közepes lángon folyamatosan keverjük, amíg a tészta el nem válik az edény falától, állaga kissé remegős, izgul ő is nagyon.

Hideg tálba tesszük a tésztát, és egyenként hozzáadjuk és gyors mozdulatokkal simára keverjük benne a tojásokat. Most már magabiztosabb, nokedlihez hasonló állagú a tészta.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, légkeveréses üzemmódban.

A tésztát habzsákba töltjük és egymástól nagyobb távolságban, dió nagyságú gombócokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. Habzsák hiányában teáskanállal kis halmokat alkotunk.

Előmelegített, légkeveréses sütőben - ajtónyitogatás nélkül - 15-20 percig 180 fokon, majd 160 fokon további 15 percig készre sütjük, kivesszük a sütőből és hagyjuk hűlni őket.

Ezalatt elkészítjük a krémet. Egy lábasban a tojássárgákat a cukorral simára keverjük, és apránként a lisztet is csomómentesre keverjük benne, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet, beletesszük a hosszában félbevágott vaníliarudak kikapart belsejét és folyamatos keverés mellett sűrűsödésig főzzük. Lehúzzuk a tűzről és néha-néha megkeverjük, így hagyjuk kihűlni.

Ezalatt habverővel vagy mixerrel felverjük a habtejszínt, a kihűlt vaníliakrémet 3-4 evőkanálnyi habtejszínnel fellazítjuk, habverővel simára keverjük a krémet.

A kihűlt fánkok felső egyharmadát levágjuk, alsó részét megtöltjük a krémmel, tejszínhab kerül a tetejére, majd a kalapja.

Tetejét porcukorral meghinthetjük, vagy karamellt csurgathatunk rá.

Örömteli alkotást, jó étvágyat!