Képviselőfánk
Bátorság, bátorság, bátorság, kitartás, kitartás, kitartás, isteni lesz, ezt ismételgettem magamban, amikor első alkalommal felkötöttem a kötényemet és nekiláttam a konyhaművészet csodájának tartott alkotásomnak. Mondanom sem kell, hogy elsőre nem nagyon lehetett felismerni, de hatalmas mosollyal és büszkeséggel tálaltam, mert bíztam benne, hogy a krém feledteti a látványt. Így is történt, így a kezdeti lelkesedéssel sütöm a mai napig, annyi különbséggel, hogy azóta már pici hasonlóság felfedezhető a látvány és az elképzelésem között.
Hozzávalók:
Tésztához:
2 dl víz
20 dkg vaj
2 mokkáskanál só
2 mokkáskanál kristálycukor
20 dkg liszt
5 egész közepes tojás
Krémhez:
5 tojássárgája
6 dl tej
6 evőkanál liszt
7 evőkanál kristálycukor
1,5 vaníliarúd belseje
(Gyors változat: 1 vaníliaízű főzött és kihűlt pudinghoz hozzákeverjük a 20 dkg vaj és ugyanennyi porcukor plusz egy vaníliás cukor kihabosított keverékét)
+ Habtejszín (24 órával előtte jól hűtsük le)
Elkészítése:
A tésztához a vizet, a vajat, a sót, a cukrot egy lábasban felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet és közepes lángon folyamatosan keverjük, amíg a tészta el nem válik az edény falától, állaga kissé remegős, izgul ő is nagyon.
Hideg tálba tesszük a tésztát, és egyenként hozzáadjuk és gyors mozdulatokkal simára keverjük benne a tojásokat. Most már magabiztosabb, nokedlihez hasonló állagú a tészta.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, légkeveréses üzemmódban.
A tésztát habzsákba töltjük és egymástól nagyobb távolságban, dió nagyságú gombócokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. Habzsák hiányában teáskanállal kis halmokat alkotunk.
Előmelegített, légkeveréses sütőben - ajtónyitogatás nélkül - 15-20 percig 180 fokon, majd 160 fokon további 15 percig készre sütjük, kivesszük a sütőből és hagyjuk hűlni őket.
Ezalatt elkészítjük a krémet. Egy lábasban a tojássárgákat a cukorral simára keverjük, és apránként a lisztet is csomómentesre keverjük benne, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet, beletesszük a hosszában félbevágott vaníliarudak kikapart belsejét és folyamatos keverés mellett sűrűsödésig főzzük. Lehúzzuk a tűzről és néha-néha megkeverjük, így hagyjuk kihűlni.
Ezalatt habverővel vagy mixerrel felverjük a habtejszínt, a kihűlt vaníliakrémet 3-4 evőkanálnyi habtejszínnel fellazítjuk, habverővel simára keverjük a krémet.
A kihűlt fánkok felső egyharmadát levágjuk, alsó részét megtöltjük a krémmel, tejszínhab kerül a tetejére, majd a kalapja.
Tetejét porcukorral meghinthetjük, vagy karamellt csurgathatunk rá.
Örömteli alkotást, jó étvágyat!