Kolbászos pogácsa

Intenzív és meglepetésszerű szín-, illat- és ízélmény született Óévbúcsúztató alkalmából, és az őszinte felfedezés örömét látva az arcokon, hogy ez a pogácsa tényleg kolbász ízű, ma már igazán büszkén osztom meg Veletek, pihentetés és hajtogatás a lelke.

kolbaszospogacsa.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt

10 dkg hideg zsír

2,5 dkg élesztő

1 kávéskanál cukor

1,5 dl tejföl

1,25 dl tej

1 teáskanál só

1 tojássárgája

A kolbászkrémhez:

15 dkg füstölt kolbász

10 dkg olvasztott vaj

1-1 kávéskanál só és őrölt feketebors

Tetejére:

1 egész tojás

1-2 evőkanál tej

 

Elkészítése:

Langyos tejben feloldjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.

Az átszitált lisztet egy nagy tálban elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a langyos tejfölt, a sót, a tojássárgát és egynemű tésztává dagasztjuk.

Konyharuhával letakarjuk a tálat és a tésztát meleg helyen 3/4 óra alatt duplájára kelesztjük.

Közben a kolbászt ledaráljuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a sót és az őrölt fekete borsot.

Amikor a tészta duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk és 1 cm vastagságúra nyújtjuk, egyenletesen elsimítjuk rajta a kolbászkrémet, úgy, hogy a tészta szélén érdemes 2-3 cm széles szegélyt üresen hagyni, és kezdődhet a tészta hajtogatása, pihentetése.

Képzeletben elharmadoljuk a tésztát, a felső egyharmadot lehajtjuk a tésztára, az alsó egyharmadot ráhajtjuk, majd baloldalról a feléig behajtjuk a tésztát, és jobb oldalról ugyanígy. Tiszta konyharuhával letakarjuk és hagyjuk 15 percig pihenni, majd megismételjük a hajtogatást és pihentetést.

Tipp: Ennél a pontnál fóliába csomagolhatjuk és egy napra hűtőbe tehetjük, ha másnapra is szeretnénk egy adagot előkészíteni.

Ezután két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, tetejét éles késsel bevagdossuk függőlegesen és vízszintesen is, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk őket, közöttük elég távolságot hagyunk, tojással lekenjük a tetejüket és 15 perc pihentetjük őket.

Közben a sütőt előmelegítjük, légkeveréses 180 fokra, és a pogácsákat 20 perc alatt készre sütjük.

Még forrón meglocsoljuk a tetejüket pici tejjel, és a sütőlemezen hagyjuk őket konyharuha alatt 15 percig pihenni és hűlni.

Jó étvágyat!