Kolbászos pogácsa
Intenzív és meglepetésszerű szín-, illat- és ízélmény született Óévbúcsúztató alkalmából, és az őszinte felfedezés örömét látva az arcokon, hogy ez a pogácsa tényleg kolbász ízű, ma már igazán büszkén osztom meg Veletek, pihentetés és hajtogatás a lelke.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg hideg zsír
2,5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
1,5 dl tejföl
1,25 dl tej
1 teáskanál só
1 tojássárgája
A kolbászkrémhez:
15 dkg füstölt kolbász
10 dkg olvasztott vaj
1-1 kávéskanál só és őrölt feketebors
Tetejére:
1 egész tojás
1-2 evőkanál tej
Elkészítése:
Langyos tejben feloldjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
Az átszitált lisztet egy nagy tálban elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a langyos tejfölt, a sót, a tojássárgát és egynemű tésztává dagasztjuk.
Konyharuhával letakarjuk a tálat és a tésztát meleg helyen 3/4 óra alatt duplájára kelesztjük.
Közben a kolbászt ledaráljuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a sót és az őrölt fekete borsot.
Amikor a tészta duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk és 1 cm vastagságúra nyújtjuk, egyenletesen elsimítjuk rajta a kolbászkrémet, úgy, hogy a tészta szélén érdemes 2-3 cm széles szegélyt üresen hagyni, és kezdődhet a tészta hajtogatása, pihentetése.
Képzeletben elharmadoljuk a tésztát, a felső egyharmadot lehajtjuk a tésztára, az alsó egyharmadot ráhajtjuk, majd baloldalról a feléig behajtjuk a tésztát, és jobb oldalról ugyanígy. Tiszta konyharuhával letakarjuk és hagyjuk 15 percig pihenni, majd megismételjük a hajtogatást és pihentetést.
Tipp: Ennél a pontnál fóliába csomagolhatjuk és egy napra hűtőbe tehetjük, ha másnapra is szeretnénk egy adagot előkészíteni.
Ezután két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, tetejét éles késsel bevagdossuk függőlegesen és vízszintesen is, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk őket, közöttük elég távolságot hagyunk, tojással lekenjük a tetejüket és 15 perc pihentetjük őket.
Közben a sütőt előmelegítjük, légkeveréses 180 fokra, és a pogácsákat 20 perc alatt készre sütjük.
Még forrón meglocsoljuk a tetejüket pici tejjel, és a sütőlemezen hagyjuk őket konyharuha alatt 15 percig pihenni és hűlni.
Jó étvágyat!