Aranygaluska
Aranygaluska. Mákos guba. Mákos guba. Aranygaluska. Mennyit de mennyit ismételgettem magamban és közben törtem a fejem, mit is jelenthet, miért aranygaluska az aranygaluska. Miért mákos guba a mákos guba, milyen süti lehet az, aminek guba íze van. Azon kívül, hogy mákos. Aztán befejeztem a sok okoskodást és nekiláttam sütni, aminek a vége az lett, hogy igazán jót belőle - minden elfogultság nélkül - eddig csak otthon ettem, sok-sok vaníliasodóval nyakonöntött tálalásban, mert hogy máshogy lehetne másképp.
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
5 g só
4 dkg porcukor
4 dkg vaj
3 dkg élesztő
1 tojás
1 tojássárgája
2 dl tej
1 nagy citrom héja
A szóráshoz:
20 dkg darált dió
15 dkg kristálycukor
1 nagy citrom reszelt héja
30 dkg olvasztott vaj
Tálaláshoz - vaníliasodó:
5 dkg kristálycukor
5 dkg liszt
7,5 dl tej
7 tojássárgája
1 egész vaníliarúd
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben kimérem egy nagy tálba, majd sima tésztává gyúrom.
Arra kell ügyelni, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen egymással, mert ők csak tisztes távolságban szeretik annyira egymást, hogy szépen megkeljen a tésztánk.
Letakarjuk a tálat, és hagyjuk fél órát pihenni a tésztát.
Közben vékonyan kivajazunk és kilisztezünk egy tortaformát, félretesszük.
Egy tálban összekeverjük a darált diót a kristálycukorral és a citrom héjával.
A megkelt tésztát egy ujjnyi vastagra nyújtjuk és közepes átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A kiszaggatott galuskákat, szorosan egymás mellé sorakoztatjuk a kivajazott, kilisztezett tortaformában. Meglocsoljuk vékonyan az olvasztott vajjal, meghintjük a darált diós keverékkel, és következhet a következő sor galuska, olvasztott vaj, darált diós keverék.
Újabb fél órát pihentetjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 175 fokra és fél óra alatt megsütjük.
A vaníliasodóhoz egy tálban összekeverem a cukrot és a lisztet, majd ráöntöm a tejet és csomómentesre kikeverem. Egyesével elkeverem benne a tojássárgákat és beleteszem a vaníliarudat, majd vízgőz felett kb. negyed óra alatt folyamatos keveréssel besűrítem. Leveszem a vízgőzről és tovább keverem, egészen addig, míg langyosra hűl.
Közben a galuska is kihűlt és már tálalhatjuk is a vaníliasodóval.
Jó étvágyat!