Fonott kalács

A Kalácsillat receptjét hoztam el most Nektek, annak az illatnak az összetevőit, amit  kiskoromból úgy ismerek, hogy csukott szemmel épp azt találgatom, most még álmodom vagy a konyhából jön ez a finom melengető illat, és hogy el ne veszítsem, csukva tartom a szemem, a takaró alól épp csak az orrom hegye bújik ki és picit lustizósan, visszabújósan dédelgetem ezt az érzést egészen addig, amíg el nem hiszem, hogy az illat és a halk zörejek tényleg a konyhából jönnek, akkor itt csak az lehet, hogy Anyukám sürög-forog, elérkezett a várva várt hétvége és tényleg kalács vár rám.

fonottkalacs.jpg

Hozzávalók:

2,8 dl tej (2,8% zsírtartalmú, így a mennyiség is könnyen megjegyezhető)

2,2 dkg friss élesztő

8 dkg cukor

6 dkg olvasztott vaj

50 dkg liszt

1 nagy csipet só

2 tojássárgája

2 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

(Ha kakaós kalácsot szeretnénk +1 dkg holland kakaópor +1 dkg mazsola)

Tetejére:

Kenéshez 1 egész tojás, szóráshoz szeletelt mandula

Elkészítése:

Egy tálban összekeverjük a langyos tejet az olvasztott vajjal és a cukorral, és felfuttatjuk benne az élesztőt.

A lisztet, sót, tojássárgáját, vaníliás cukrot és az élesztős keveréket összeöntjük és sima tésztává dagasztjuk.

Ha kakaós kalácsot szeretnénk belőle készíteni, a tésztát két részre osztjuk, egy-egy részbe kakaóport, másik egy-egy részbe a mazsolát dagasztjuk bele. 

Olvasztott vajjal kikenünk egy tálat, beletesszük a tésztát és fél óra alatt, meleg helyen, tiszta konyharuha alatt, duplájára hagyjuk kelni.

Ha megkelt a tészta, összesen hat egyenlő, 50 cm hosszú rudat sodrunk belőle és megfonjuk a kalácsot hatos fonással, vagy két-két kalács is készülhet belőle sima hármas fonattal.

Tepsire helyezzük, egész tojással lekenjük a tetejét és újabb fél óra alatt duplájára kelesztjük.

Közben a sütőt 175 fokra előmelegítjük.

Újra lekenjük a kalács tetejét tojással, szeletelt mandulával megszórjuk, és 30 perc alatt megsütjük.

Kalácsillatú ébredezést a hétvégi reggelekre!

Ui: Szombaton finom reggeli, és ha mégis maradna belőle, mákos guba, bundás kalács, kalácspuding készülhet belőle vasárnap.