Babka

Először a nevébe bolondultam bele, nemesen egyszerű, mégis játékosan bolondos, majd a tradíciójába, aztán a sokféleségébe, hogy ezerféleképp variálható, ennek ellenére és ezzel együtt mégis a klasszikus csokoládés varázsolt el teljesen, süssétek, szeressétek.

babka.jpg

Hozzávalók (két kalácshoz, mert egy úgysem lehet elég belőle)

A tésztához:

60 dkg liszt

10 dkg cukor

3 dkg élesztő

1 teáskanál só

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

3 tojás

1 dl hideg víz

0,4 dl langyos tej

15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez

A töltelékhez:

15 dkg olvasztott étcsokoládé

12 dkg olvasztott vaj

5 dkg porcukor

2 púpozott evőkanál holland kakaópor

csipet só

10 dkg dió, durvára vágva

Tetejére a sziruphoz:

20 dkg cukor

1,5 dl víz

Elkészítése (praktikusan este érdemes előkészíteni és reggel mehet a sütőbe)

Egy nagy dagasztótálba kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a kristálycukrot, hozzáadjuk a friss élesztőt, a reszelt citrom- és narancshéjat, a tojást, majd végül a vizet és a tejet. Fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat és sima, fényes tésztává dagasztjuk kézzel az igazi, de bocsánatos bűn, ha van segítő mixerünk és annak dagasztókarját dolgoztatjuk. Ha szép sima, fényes a tészta, egy kivajazott tálba költöztetjük át és 10-12 órára hűtőbe tesszük pihenni.

Érdemes a tölteléket is előkészítenünk: vízgőz felett felolvasztjuk az apró darabokra tördelt, magas kakaótartalmú (nálam ez legalább 70%-ot jelent) étcsokoládét és vajat. Egy pici tálkában összekeverjük a kakaóport, porcukrot és a csipet sót, majd az olvasztott csokoládéhoz keverjük, és betesszük a hűtőbe pihenni. Felhasználás előtt elegendő vízgőz felett épp csak annyira felmelegítenünk, hogy kenhető legyen.

A pihenőidő letelte után – praktikusan másnap reggel – a tésztát és a tölteléket is két egyenlő részre osztjuk, meglepő módon, a két kalácshoz. A tésztát - a sütőforma méretéhez igazítottan, nálam ez - 30x40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, egyenletesen eloszlatjuk rajta a csokoládés töltelék felét, majd a durvára vágott dióval megszórjuk és hosszában feltekerjük. Itt érdemes figyelni egy picit jobban és izgulni egy picit kevesebbet: a tésztát egy éles késsel hosszában félbevágjuk, és úgy, hogy a töltelék mindig felfelé tekintsen, egymásra tekerjük a két tésztarészt, így három egyenlő csavarással szép formát nyer a kalácsunk. Határozott mozdulattal átemeljük egy kivajazott püspökkenyér formába és hagyjuk pihenni, amíg a másik kalácsot is előkészítjük, majd mindkét kalácsot, szobahőmérsékleten kelesztjük még egy órányit.

Előmelegített sütőben, 190 fokon, 30 perc alatt megsül, érezni fogjuk, ahogy a konyha egyszerre csokoládéillatú műhellyé alakul át, összetéveszthetetlen, na ekkor csípjük meg magunkat egy picit, nehogy nagyon belefeledkezzünk, hisz ez épp megfelelő idő arra, hogy a sziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral és langyosra hűtsük, majd a forró kalácsot meglocsoljuk vele.

Hagyjuk teljesen kihűlni, és szigorúan csak utána szeleteljük. Mondjuk én a langyos résznél már nem bírtam tovább, bevallom.

Jó étvágyat!