Bagett

Ripszropsz recept

Süssünk gyorsan finomat rovatunk főszereplője a bagett, ami mondjuk nem pont arról híres, hogy gyorsan elkészül, ha ragaszkodunk hozzá, hogy kovásszal, az eredeti recept szerint készítsük. Én személy szerint kifejezetten szeretem a hosszas előkészületekkel járó sütéseket, de belátom, olykor nagyon is jól tud jönni, egy "épp most értünk haza, úgy megennénk egy bagettet, de nincs rá több órám" jeligére hallgató receptet előkapni és odavarázsolni az asztalra ezt a ropogós finomságot. Lássuk.

bagett.jpg

Hozzávalók - 3 db, egyenként 36 cm hosszú, 6 cm széles bagetthez:

40 dkg liszt

8 g só (picit több mint egy teáskanál)

2,5 evőkanál étolaj

2,5 dl langyos víz

2 dkg friss élesztő

Elkészítése:

Egy nagy tálba (lehet a robotgép tálja, ha a dagasztókarral készítem elő) teszem az átszitált lisztet, hozzáadom a sót, belemorzsolom az élesztőt, figyelek rá, hogy ne érintkezzen a sóval. Ezután jöhet az étolaj és a langyos víz. Határozott de kevés mozdulattal fényes tésztát dagasztok belőle. Tiszta konyharuha alatt duplájára kelesztjük. Ez kb. 30 percet igényel.

Lisztezett gyúródeszkán picit átdagasztjuk és 3 egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát. Meleg, párás helyen dolgozzunk vele, ha lehet. Egyenként téglalap alakúra lapítjuk a kezünkkel. A tészta felső egyharmadát behajtjuk, majd felülről újra behajtjuk, és itt lenyomkodjuk a tészta szélét, ez lesz a bagett alja. Hosszú rúddá sodorjuk és tiszta lisztezett konyharuhára vagy már a bagettsütő formára helyezzük pihenni. Ha konyharuhán pihentetjük, figyeljünk rá, hogy a bagettek között készítsünk peremet a konyharuhából, hogy a bagettek ne érintkezzenek pihentetés közben. Meleg helyen hagyjuk 30 percig kelni őket.

Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, légkeverés nélkül, hagyományos módozaton. A sütő aljára teszek ujjnyi magasan hideg vizet tartalmazó edényt vagy tepsit.

A megkelt tészta tetejét borotvaéles késsel egy-egy határozott mozdulattal bevagdossuk - mint a képen - és vízzel lepermetezzük.

A bagettekkel teli bagettsütő formát a sütőben lévő rácsra vagy a konyharuháról tepsire határozott mozdulattal átemelt bagetteket a sütőbe tesszük és 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Amint kivettük a sütőből, lepermetezzük a vízzel újra, hogy szép fényes legyen a teteje.

Kész is, jó étvágyat!