Kakaós csiga

Szerettem volna egy szimpla kakaós csigát. Vacsorára. Titokban pedig arra a régen ABC-ben vagy iskolai büfében kapható csigára vágytam, amit azért kezdtünk el letekerni, mert az elején a ropogóssága éltetett bennünket, aztán az, hogy egy pillanatra sem fordult meg a fejünkben, hogy letehetnénk a kezünkből, csak tekertük, tekertük és ahogy haladtunk egyre beljebb és beljebb, egyre puhább és egyre csokisabb volt az a csiga és persze mi is, nyakig. Nosztalgia helyett, azon az estén jobbnak láttam nekilátni a sütésnek, azzal a jelszóval, hogy minden fejben dől el, én ma este bizony megsütöm azt a csigát. Ezután már csak arra emlékszem, hogy mennyezetig ugráltam örömömben, hogy ez az, igen ez az. Jöjjön. Nézzük csak. Süssünk.

kakaoscsiga.jpg

Hozzávalók - 12 darabhoz:

A tésztához:

18 dkg + 2 dkg hideg vaj

9 dkg rétesliszt

21 dkg + 5 dkg búzaliszt

4 dkg porcukor

1,6 dl langyos tej

1,6 dkg élesztő

1 tojássárgája

5 g só

Töltelékhez:

3 dkg holland kakaópor

8 dkg kristálycukor

2 dkg olvasztott vaj

Elkészítése:

A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

Közben a 18 dkg hideg vajat az 5 dkg búzaliszttel gyorsan összegyúrjuk és téglalap alakúra nyomkodjuk. Fóliázzuk és hűtőbe tesszük.

Amíg a vajas rész dermed, egy nagy tálba - ez lehet a robotgép dagasztótálja is - tesszük a felfuttatott élesztőt, a rétes- és búzaliszt keverékét, a porcukrot, a tojássárgáját és a sót és a 2 dkg vajat. Sima, levegős tésztává dagasztjuk, egészen addig, amíg teljesen elválik az edény falától. Kigömbölyítjük, tetejére éles késsel egy nagy X-et vágunk, ez a későbbi nyújtásnál jól jön, könnyebb lesz kialakítani a négy fület a tésztán. Fóliába takarjuk a tésztát és hűtőbe tesszük 30 percre.

Ha megkelt a tészta, négy sarkát kihúzzuk, mintha fülei lennének, és a tészta közepére helyezzük a hűtőből kivett vajas részt, ráhajtjuk a tészta füleit, majd a sodrófával gyengéd, de határozott mozdulatokkal elegyengetjük benne a vajat, hogy a sarkokhoz is jusson a vajas részből. Ha ez megvan, kinyújtjuk, majd először egy szimpla hajtást végzünk rajta, elforgatjuk 90 fokkal, kinyújtjuk, következhet a dupla hajtás, elforgatjuk 90 fokkal ismét és 30 perc hűtőben pihentetés jön.

Szimpla hajtás: gondolatban hosszában elharmadoljuk a kinyújtott tésztát, a bal oldali részt középre hajtjuk, leseperjük róla a felesleges lisztet, és jöhet rá a másik oldal.

Dupla hajtás: gondolatban hosszában negyedelem a kinyújtott tésztát, a bal oldali részt behajtom középre, és a jobb oldalit is, majd egymásra hajtom őket, úgy, mintha összecsuknék egy könyvet.

Amíg a tészta  hűtőben pihen, előkészítjük a tölteléket. Egy kis edényben megolvasztjuk a vajat. Egy másik edényben összekeverjük a kakaóport a kristálycukorral.

Közben a sütőt előmelegítjük 210 fokra.

Ha letelt a 30 perc, kivesszük a tésztát a hűtőből, és 3 mm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a cukros kakaóporral, és nagyon szorosan feltekerjük. Ezt követően, éles késsel 1,5 cm széles tekercsekre szeleteljük.

A kakaós csigákat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és az előmelegített sütőbe toljuk, a sütő aljára egy külön edényben 1,5 dl jéghideg vizet teszünk.

A kakaós csigákat így sütjük 10 percig, majd levesszük a hőfokot 180 fokra, megfordítjuk a tepsit és további 10 perc alatt készre sütjük őket.

Picit várjunk, míg kihűl, porcukorral meghinthetjük a tetejét, de anélkül is fogyaszthatjuk.

Jó sütést & jó étvágyat!