Monsieur Rigó János

Vendégségbe voltam hivatalos. Gondoltam, megkérdezem Rigó Jancsit, volna-e kedve velem jönni, ellenállhatatlan kísérőként. A vendégvárók őt más körökből már nagyon jól ismerték. Egyetlen kitétele volt, semmiféle adalékanyagot ne cipeljünk magunkkal, neki anélkül is van tartása, kérem szépen, ő már nagyfiú, talpig úriember, kész Rigó János. Na ebben kivételesen nem vitatkoztam, hamar partnerére talált bennem, így mindenféle zselatin és habfixáló nélkül, a tejszínhab és az olvasztott csokoládé elegyét kakaós piskóta alapra helyeztük, csokoládébevonatú kalapját fejére helyeztük és már indulhattunk is Monsieur Rigó Jánossal vendégségbe.

rigojancsi.jpg

 Tészta hozzávalói:

24x24 cm-es sütőformához:

6 tojás

16 dkg cukor

13 dkg liszt

4 dkg kakaópor

10 dkg olvasztott vaj

Tipp: Ha a képen látható tésztánál vékonyabbat szeretnénk, bátran módosítsunk arányosan a hozzávalókon, szerintem úgy még finomabb lesz, de az első randira ilyen stabil alapokkal érkezett Monsieur, ahogy illik :)

Krémhez:

36 dkg étcsokoládé

0,5 dl puha vaj

6 dl behűtött habtejszín

Tetejére:

10 dkg étcsokoládé

1 kávéskanál olvasztott vaj

Összeállításhoz:

kevés gyümölcslekvár

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A tojásokat a cukorral vízgőz felett egy fém edényben habosra keverjük. Mielőtt forrni kezdene, levesszük a tűzről és sűrű, kemény habbá verjük. Hozzáadjuk apránként a kakaóporral elkevert, átszitált lisztet, majd az olvasztott vajat. Kivajazott, kilisztezett sütőformába tesszük és az előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, és a sütőformában hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a krémet. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk félidőben a puha vajat, és teljesen felolvasztjuk vele a csokoládét. A behűtött tejszínből kemény habot verünk. A tejszínhab 1/3 részét elkeverjük a langyosra hűlt olvasztott csokoládéval, és hozzáöntjük a tejszínhabhoz, gyengéd de határozott mozdulatokkal csokoládékrém lesz belőle egy spatula segítségével.

A kihűlt piskótát kettévágjuk, alsó felét a formában hagyjuk, megkenjük a tetejét vékonyan lekvárral - én gránátalma ízűt használtam, de a málna is jó szerintem, az a lényeg, hogy ne legyen túl édes, inkább pikáns - majd elsimítjuk rajta a csokoládékrémet, és ráhelyezzük bőrével lefelé a kakaós piskóta másik felét.

A tetejéhez a csokoládét a vajjal felolvasztjuk és bevonjuk vele a piskótát.

Hűtőben legalább 6 órát dermesztjük és indulhatunk is szeletelni, szigorúan forró vízbe mártott, éles késsel.

Jó étvágyat!