Croissant

Na ez az a Csoda, amiről nem tudok elfogultság nélkül írni. Örök kedvenc. Mindennél jobban szeretem azt a franciás bájos hangulatot, ahogy az esti előkészületek után, kora hajnalban finom vajas péksütemény illatot varázsolok, a konyha igazi pékséggé változik pár órára, a forró sütőből kibújik a pillekönnyű, belül finoman puha, kívül ropogósan aranybarna croissant.

Vigyázat, ráérős vasárnap reggeleken rutinná válhat, kevésbé ráérős hétköznapokon hálás kihívás.

Íme a croissant számomra igaz műhelytitka, leljétek örömötöket benne.

croissant_talalas.jpg

Hozzávalók (8 db):

250 g liszt

5 g só

10 g élesztő

30 g cukor

2,5 dkg vaj

80 ml víz

50 ml tej

 

Hajtogatáshoz:

110 g vaj

 

Elkészítése:

Egy közepes tálba kimérjük az átszitált lisztet, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az elmorzsolt élesztőt, a kristálycukrot, az olvasztott vajat (25 g), a vizet és a tejet, és lágy tésztává gyúrjuk. Átlátszó fóliába csomagoljuk a tésztát és hűtőbe tesszük minimum egy éjszakára.

Reggelre picit megkel és szép sima felületű kicsit fényes tésztát kapunk. A tésztát sodrófával kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra. Figyeljünk rá, hogy mindig gyors és egyenletes mozdulatokkal dolgozzunk.

A hideg vajat (110 g) sodrófával picit „kiklopfoljuk”, hogy ujjnyi vastagságú, téglalap alakú vajat kapjunk, ezt tesszük a tészta közepére úgy, hogy bal és jobb oldalról, alulról és felülről is rá tudjuk hajtani a tésztát (a bal és jobb oldalról ráhajtott tészta széle összeér a vajon, és az alulról-felülről ráhajtott tésztánál ugyanígy). Az így behajtogatott vajas tésztát kinyújtjuk 20 cm széles, 60 cm hosszú, 3-4 mm vastagságú tésztává.

Gondolatban függőlegesen három egyenlő részre osztjuk, a tészta felső egyharmad részét lefelé a tésztára hajtjuk, majd erre hajtjuk az alsó egyharamadot (szimpla hajtás), és elforgatjuk balra 90 fokkal a hajtogatott tésztát.

Újra kinyújtjuk ugyanúgy 20 cm széles, 60 cm hosszú, 3-4 mm vastagságú tésztává. Gondolatban függőlegesen most négy egyenlő részre osztjuk, először a felső egynegyedet hajtuk rá az alatta lévő egynegyedre, majd az alsó egynegyed részt a felette lévő egynegyedre, ahol összeér a két tészta, egymásra hajtjuk a két felet (dupla hajtás), és elforgatjuk 90 fokkal balra. Picit kinyújtjuk, de csak egészen picit, és egy tálon hűtőben pihentetjük 1 óra hosszat.

Ezután kinyújtjuk (20x60 cm) és 8 egyenlő háromszögre vágjuk fel. A háromszögeket a széles oldaluknál fogja felemeljük az egyik kezünkkel, a másikkal pedig felülről lefelé gyengéden végigsimítjuk úgy, hogy közben nyújtjuk a tésztát, a csúcsa felé egyre vékonyabbra. A nyújtódeszkára tesszük és a széles oldalát picit bevágjuk középen, hogy könnyebben felsodorhassuk. Figyeljünk rá, hogy jó szorosan tekerjük fel a csúcsa felé haladva.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és egy felvert tojással lekenjük a tetejét. Pihenni hagyjuk, 1 óra alatt szobahőmérsékleten (max. 25 fok), duplájára nő és újra lekenjük felvert tojással.

Légkeveréses sütőben, 175 fokon, 10-15 perc alatt szép ropogósra sütjük, majd rácsra szedjük és hagyjuk picit hűlni. Lekvárral vagy vaníliasodóval tálaljuk.

Jó étvágyat!