Mézes puszedli
Mézes, fahéjas, gyömbéres, szegfűszeges, kardamomos illat és pihepuha mézes puszedli a jutalmunk egy 50 perces sürgés-forgás után, és ezalatt az idő alatt épp 50 darab el is készül, ugye megéri, egy perc egy puszedli.
Hozzávalók:
40 dkg akácméz
4 dkg porcukor
20 dkg vaj
70 dkg liszt
pici só
2 dkg szódabikarbóna
2 tojássárgája
1 tojásfehérje (a másik a díszítéshez pont jól jön)
2-2 gramm: őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom
narancs reszelt héja
Díszítéshez:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
pici citromlé
Elkészítése:
A mézet, a vajat és a porcukrot habverővel kihabosítjuk, majd a tojásokat is hozzáadjuk és rövid idő alatt habosra keverjük.
Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat - liszt, szódabikarbóna, só, fűszerek, reszelt narancshéj - és a mézes keverékhez adagoljuk, fakanállal eldolgozzuk és kézzel egynemű tésztává formáljuk. Átlátszó fóliába csomagoljuk és 20 percre hűtőbe tesszük.
Ezalatt sütőpapírt terítünk a sütőlemezre - nálam egy lemezre kb. 12 db fért - és 200 fokra előmelegítjük a sütőt.
Ha letelt a 20 perc, kivesszük a hűtőből a tésztát, henger alakúra sodorjuk és 2,5 dkg-os korongokra szeleteljük. A korongokat golyóvá gömbölyítjük és két tenyerünk között kissé ellapítjuk, majd a sütőlemezre helyezzük őket, egymástól pár cm távolságra.
8 perc alatt szép vilagosra sütjük őket, úgy hogy az aljuk is szép világosbarna maradjon, így biztosan nem lesz keserű.
A bevonathoz a tojásfehérjét és a porcukrot habverővel elkeverjük és vízgőz felett csípősre melegítjük - ha beledugjuk az ujjunkat és csípi, már le is vehetjük a tűzről - hozzáadjuk a pici citromlevet és habverővel magas fordulaton lágy habbá verjük.
A puszedlik tetejét egyenként a masszába mártjuk, majd egy tálra sorakoztatjuk őket és hagyjuk magszáradni a habot. Másik megoldás lehet, ha 2-3 percre 40 fokos sütőbe toljuk és megszárítjuk rajta a habot.
Levegőtől védett helyen, jól záródó fémdobozban hetekig eláll és napról napra pihepuhább.
Jó majszolást!