Szalagos fánk

Sok legenda kering a fánk eredetéről, kiválasztottam a szerintem legéletszerűbbet, ami egy tűzről pattant asszonyka hibátlan dobásáról szól. Élt egyszer egy Krapfen nevű pék mesterségű úriember, aki a történet szerint egyszer - valójában szerintem sokkal többször - hangsúlyozom, pusztán szeretetből, de nagyon felbosszantotta a feleségét. A temperamentumos asszonyka nem sokat teketóriázott, vonzó ösztönösségéből fakadóan, puszta szeretetből persze, férjéhez hajított egy maréknyi kelt tésztát, ami véletlenül vagy mégsem, célt tévesztett és a férj kobakja helyett a tűzhelyen forrósodó zsiradékba pottyant. Így sült ki az első szalagos fánk.

Ebből kitalálhattátok, hogy az első és mindenekelőtt legfontosabb hozzávaló egy szeretettel teli háziasszony.

fank.jpg

Többi hozzávaló:

1,5 dl langyos tej

4,5 dkg cukor

1 tojássárgája

1 egész tojás

3 dkg élesztő

4,5 dkg puha vaj

40 dkg liszt

1 vaníliás cukor

csipet só

1 narancs és 1 citrom reszelt héja

1 evőkanál rum

Majd a sütéshez 1 liter étolaj.

És pusztán szeretetből, érdemes megkérni a ház urát, legyen olyan kedves és pusztán szeretetből ugorjon el házi baracklekvárért és porcukorért, amíg elkészül a fánk.

Elkészítése:

A langyos tejet a porcukorral, a tojássárgájával és az egész tojással simára keverjük, és 10-15 perc alatt felfuttatjuk benne az élesztőt.

Ezután a többi, szobahőmérsékletű hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk, a tálat letakarjuk tiszta nedves konyharuhával, és 30 percig kelesztjük, ennyi idő alatt duplájára nő.

Átdagasztjuk és lisztezett deszkán kinyújtjuk majd kicsit a széleit meglebegtetjük, hogy picit összeugorjon és rugalmas tésztát kapjunk a szaggatáshoz.

Előkészítünk egy tálcát vagy tepsit, ráteszünk egy tiszta, nedves konyharuhát, erre sorakoztatjuk a 6-8 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatott fánkokat. Arra figyeljünk, hogy a fánknak az a fele, ami a gyúródeszkával érintkezett, a tepsin felfelé nézzen és söpörjük le róla a felesleges lisztet, és hagyjunk 3-4 cm távolságot a fánkok között. Letakarjuk őket egy tiszta, nedves konyharuhával és hagyjuk újabb 10-15 percig kelni őket.

Közben az étolajat felforrósítjuk egy fedővel rendelkező serpenyőben (180 fok), és ha megkeltek a fánkok, elkezdjük kisütni őket. Itt arra kell figyelni, hogy amikor a forró olajba helyezzük a fánkot, az az oldala legyen az alja, amelyik a legutolsó kelesztésnél felfelé nézett. Fedjük le, süssük 1 percig, majd fordítsuk meg őket és fedő nélkül süssük a másik oldalukat is 1 percig, és sütőrácsra szedjük őket. Érdemes a sütőrács alá tálcát és papírtörlőt tenni, hogy oda csepegjen az olaj, és egyszerre 3-4 fánkot süssünk, hogy ne égjenek meg.

Egész picit hűlni hagyjuk, tetejét porcukorral meghintjük és házi baracklekvárral isteni.

Jó étvágyat!