Túrós batyu

Mondhatnám, hogy a világ legegyszerűbb péksüteménye, és lehetne az is, de most egy kifejezetten időigényes elkészítési módját hoztam el Nektek. Kihívásokat előnyben részesítők előnyben. Egy-egy vasárnap reggel, amikor aludhatnék mindig kidob az ágy érzésű, konyhát azonnal sütni és alkotni érzéssel birtokba vevő és a forró, vaníliaillatú batyu kóstolására önként jelentkező(k) csillogó szemében gyönyörködni vágyó péksütirajongók az ajánlásom nélkül is imádni fogják. Mindemellett, jó szívvel ajánlom.

turosbatyu.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt

30 dkg vaj

2,5 dl tej

2 dkg élesztő

5 dkg porcukor

2 tojássárgája

csipet só

A töltelékhez:

35 dkg túró

5 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

10 dkg búzadara

1 citrom reszelt héja

1 tojássárgája

Elkészítése:

A tésztához először a vajas részt készítjük el úgy, hogy 27 dkg hideg vajat és 5 dkg lisztet összedolgozunk, téglalap alakúra formázzuk és hűtőben pihentetjük egy órát.

Ezalatt az egy óra alatt elkészítjük a tésztát. Először az élesztőt cukros tejben feloldjuk, hozzáadjuk a 45 dkg lisztet és a 3 dkg vajat, tojássárgáját, és a többi hozzávalót és sima tésztává dagasztjuk, szobahőmérsékleten 30 percig pihentetjük.

Következő lépésként, becsomagoljuk a tésztába a hűtőből elővett vajas részt. Ez úgy a legegyszerűbb, ha négylevelű lóhere alakúra nyújtjuk a tésztát és a közepére tesszük a vajas részt, majd a tészta négy "fülét" ráhajtjuk a vajas részre úgy, hogy mindenhol betakarja.

Ezután kezdődhet a hajtogatás, először a szimpla, aztán a dupla hajtogatás.

A hajtogatás során arra ügyeljünk, hogy a felesleges lisztet mindig seperjük le a tésztáról.

Szimpla hajtogatásnál gondolatban elharmadoljuk a kinyújtott tésztát, majd az alsó részt a középső részre, a felső részt pedig az előző két rétegre hajtjuk, így egy három rétegű tésztát kapunk. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, kinyújtjuk, és következhet a dupla hajtogatás.

Dupla hajtogatásnál gondolatban négy részre osztjuk a kinyújtott tésztát, a két szélét behajtjuk a tészta közepéhez, majd a két kétszeres vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Ekkor négyrétegű tésztát kapunk.

Ezután hűtőben pihentetjük a tésztát 30 percen keresztül, majd következhet egy újabb dupla hajtogatás, és ismét 30 percre betesszük a hűtőbe pihenni.

Eközben elkészítjük a tölteléket a megadott hozzávalók összekeverésével, és hűtőbe tesszük.

A tésztát 1 cm vékonyra kinyújtjuk, 10x10 cm nagyságú négyzetekre vágjuk, a négyzetek sarkát tojással megkenjük, közepükre tesszük az egyenlően elosztott tölteléket. A tészta átlósan egymással szemben lévő sarkait egymásra hajtjuk, batyut készítünk és egy tepsire sorakoztatjuk őket, majd 20 percig pihentetjük.

Közben előmelegítjük a sütőt 210 fokra, még jobb, ha a sütő aljára egy edényben pici vizet is teszünk, hogy gőzben süljön. A batyuk tetejét tojással lekenjük és két ütemben - 210 fokon kezdjük, majd félidőben mérsékeljük a hőfokot 180 fokra - 20 perc alatt megsütjük.

Vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejét és már tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!