Csörögefánk

Érik a sárgabarack. Áldás. A csörögefánknak, a szalagos fánknak, a palacsintának, a sárgabarackos gombócnak, a császármorzsának, és legfőképp Nekünk, amikor előbbi és utóbbiak egymásra találnak. Hoztam Nektek egy pillekönnyű, egy órán belül majszolható csörögefánkról szóló receptet, süssétek, szeressétek.

csorogefank.jpg

Hozzávalók (50 db fánkhoz):

45 dkg búzaliszt

2 pohár legalább 20% zsírtartalmú tejföl (2 x 140 g)

3 gramm (igen, ennyi) porcukor

9 dkg hideg vaj

6 tojássárgája

két csipet só

Tálaláshoz baracklekvár, porcukor.

Elkészítése:

Az átszitált lisztet a hideg vajjal egy tálban gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, lazán belekeverjük a porcukrot és a sót, majd a tejfölt és a tojássárgáját is hozzáadjuk és fényes, egynemű tésztává dagasztjuk.

Fóliába csomagoljuk és 20 percre hűtőbe tesszük. Érdemes kettéválasztani és két adaggal munkálkodni, amíg az egyikkel dolgozunk, a másik a hűtőben pihenhet.

A hideg tésztát alig lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és trapéz alakú részekre osztjuk egy éles kés segítségével, akkorákra, hogy egyesével kényelmesen elférjenek a tenyerünkben. A trapéz közepére átlós irányba egy hosszanti metszést ejtünk a késsel. Ezen a pici nyíláson átbújtatjuk a tészta egyik csücskét, lehetőség szerint azt, amelyikre merőleges a tészta csücske, mondjuk így, és ha készen vagyunk az összes fánkkal, forrósítsuk fel az olajat egy edényben 180 fokra, és négy-ötösével süssük ki benne őket.

csorogefank1.jpg

Rövid ideig süssük, hogy finom, pillekönnyű és puha legyen belül, érdemes már világos aranybarna színnél kiemelni őket egy szalvétával leterített tálcára, és még forrón porcukorral meghinteni mindként oldalukat.

És már jöhet is az elmaradhatatlan sárgabarack lekvár a mártogatáshoz.

Jó étvágyat!