Bagel

Se nem sós, se nem édes, Bagel. A legkiválóbb szendvicsalap, bátran variáljátok a belevalókat. Most egy 8 szettes reggeli receptjét hoztam el Nektek, a képen hetet láttok, mert anélkül nyilván nem kerül fel recept, hogy meg ne kóstoljak legalább egyetlen egyet miután reggeltől délig egy egész sütésnyinek nem tudtam ellenállni, először az illatának, aztán az ízvilágának.

img_20170917_223345_305.jpg

Hozzávalók (8 db, egyenként 66 grammos tenyérnyi bagelhez):

175 ml langyos víz

10 g friss élesztő

325 gramm liszt

1-1 teáskanál barnacukor (élesztőhöz és liszthez)

1 teáskanál só

A főzővízhez:

3 liter víz

1 evőkanál só

1 evőkanál méz

Tetejére:

Lenmag, szezámmag, napraforgómag, zabpehely keveréke, vagy bármi más ízlés szerint, nagy rajongója vagyok a mákosnak vagy a tökmagosnak is.

Hasznos: dagasztókarral rendelkező robotgép, csepegtető rács, és jó minőségű sütőpapír.

Elkészítése:

Praktikus már a robotgép dagasztótáljába tölteni a langyos vizet, hozzáadni egy teáskanálnyi cukrot, belemorzsolni a friss élesztőt és 10 perc alatt megvárni, míg felfut. Ekkor hozzáadjuk az átszitált liszt harmadát, a cukrot és a sót. A robotgép legalacsonyabb fokozatán kezdjük el dagasztani, és fokozatosan adjuk hozzá a többi lisztet is. Itt türelmesek legyünk, 10-15 perc alatt ruganyos tésztát kapunk.

A tésztát kilisztezett tálba tesszük, a tetejét is megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk és 1,5 óra alatt hagyjuk, hogy duplájára kelhessen.

Közben előkészíthetjük a víz forralásához a fazekat, a csepegtetéshez a rácsot egy tepsire helyezhetjük, és kis tálban összekeverhetjük a magokat a szóráshoz, majd a sütőlemezt is kibélelhetjük a sütőpapírral.

Ha megkelt a tészta, gyúródeszkára helyezzük, és 8 db, egyenként 66 grammos részre osztjuk. Az egyes részeket egymás után sorakoztatjuk, kis gombócokká gömbölyítjük őket. Utána egyesével elkezdjük kialakítani a bagel formát. A gombócot a két kezünkbe fogjuk, úgy, hogy a hüvelykujjaink felül, a mutatóujjaink alul, egymással szemben helyezkedik el, elkezdjük körbeforgatni a tésztát, úgy, hogy a hüvelyk- és mutatóujjainkkal elkezdjük kialakítani a mélyedést a bagel közepén. Ez pár határozott mozdulat, amint vékonyodik a közepe, átdugjuk rajta - ellenkező irányból, egymással szemben, egymásra helyezve - mindkét mutatóujjunkat és mint egy hullahopp karikát, úgy pörgetjük, és elkezdjük tágítani a bagel közepét. Így pár másodperc alatt szép kis gyűrűket kapunk, melyeket a gyúródeszkán helyezünk el, letakarjuk tiszta konyharuhával és hagyjuk őket 20 percet pihenni.

A pihenőidő alatt felforraljuk a vizet, beletesszük a sót és a mézet, és közben a sütőt is előmelegíthetjük légkeveréses 200 fokra (hagyományos sütőnél 220 fok lehet).

Most jön a kedvenc részem. A forrásba lévő víz alatt picit alacsonyabb fokozatra vesszük a lángot. Egyszerre két bagel kerül majd a vízbe - akkor jó, ha a víz tetején marad - szűrőlapáttal érdemes mozgatni őket, és mindkét felüket 1-1 percig főzzük, majd a csepegtető rácsra szedjük őket. Megszórjuk magokkal a tetejüket, áthelyezzük őket a sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és a sütő középső szintén 7 percig sütjük őket, majd elfordítjuk 180 fokkal a sütőlemezt és úgy helyezzük vissza a sütőbe újabb 7 percre, hogy szép egyenletes aranybarnára süljenek a bagelek.

Rácson hagyjuk picit hűlni őket, és talán mondanom sem kell, hogy melegen a legfinomabb, brie sajttal, körteszeletekkel és sonkával különösen finom, de bátran kísérletezgessetek és variáljátok ízlésetek szerint.

Örömteli sütést és jó étvágyat!