Madártej

Kiskoromban, szinte kötelező hétvégi ebéd utáni desszertnek számított otthon a madártej. Egyáltalán nem szerettem. Csak ültem előtte és órákig azt néztem, ahogy úszkálnak a vanília-tó tetején a pici fehér csónakok. Na, abban el tudtam gyönyörködni. És töprengeni is, hogyan maradhat a tetején, és miért pont ez lett a neve. Egy részére rájöttem, a többi megmaradt töprengős szabadidős tevékenységnek. És közben beleszerettem, az elkészítésébe, az egyszerűségébe, a nagyszerűségébe, a látvány- és ízvilágába.

madartej.jpg

A képen 3 adag madártejet láthattok ebben a tálban, amihez 2 egész tojás, 5 dl tej, 1 dl tejszín, 5-5 dkg kristálycukor és egy fél vaníliarúd, pici só elegendő is. A teteje karamell, aminek elkészítéséhez 15 darab kockacukorra és fél dl vízre lesz szükségünk.

Magas zsírtartalmú tej és tejszín a legeslegjobb hozzá, ugye mondanom sem kell, de azért ideírom, mert ez a lelke és a friss tojás.

A tojásokat kettéválasztjuk. Elkészítjük a vaníliasodót. Egy lábasban a tojássárgáját kikeverjük 5 dkg kristálycukorral, hozzáadjuk a fél vaníliarúd kikapart belsejét és felöntjük a tejjel és a tejszínnel, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük, figyeljünk rá, hogy ne forrjon, majd lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk hűlni.

Egy nagy lábasban felforralunk 3 liter vizet.

Közben egy tálban a tojásfehérjét pici sóval és 5 dkg kristálycukorral kemény habbá verjük.

Amint felforrt a nagy lábasnyi víz, hozzáadunk 2 dl hideg vizet, visszavesszük a tüzet közepes lángra, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz, két evőkanál segítségével galuskákat formázunk a felvert tojásfehérjehabból és 1 percig hagyjuk főni a galuska egyik oldalát, majd szűrőlapáttal óvatosan megfordítjuk és 1 percig főzzük a másik oldalát. Szűrőlapáttal tiszta konyharuhára szedjük az elkészült galuskákat.

A kihűlt vaníliasodót egy tálba öntjük, és a tetejére szedjük a kihűlt galuskákat.

Egy vastag falú lábasban, magas hőfokon, a kockacukrot és a vizet keverés nélkül összeolvasztjuk, és amikor szép egynemű, világos aranyszínűre karamellizálódott, vékony sugárban a galuskák tetejére csorgatjuk.

Az elkészült madártejet hűtőbe tesszük és pár óra múlva hidegen tálalhatjuk.

Jó étvágyat!