Kakaós kalács
Aki már látott kollégiumi konyhát a '90-es évek végéről, nem feltétlenül az jut eszébe róla, milyen jó lenne ott sütni-főzni. Aztán amikor ott ragadsz, mert épp zacskós levest főzöl vacsira a szobatársaidnak és jóízűeket beszélgetsz, rájössz, hogy az egyik legjobb hely a kollégiumban. Innen már csak egy lépés volt, hogy miközben beszélgetünk, bedagasszam a kalácsot, gondosan betakargassam, hogy megkeljen a meleg szobában, amíg én kint trécselek, aztán meg asztal és sütő is volt, úgyhogy végül meg is sült az a kalács. Szóval akárki akármit mond, ez egy gyors recept, csak megfelelő társaság, társalgás kell hozzá, mint alapvető hozzávaló.
Hozzávalók - a társaságon és társalgáson túl:
50 dkg liszt
1 csipet só
10 dkg kristálycukor
1 kis doboz natúr joghurt vagy tejföl
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj
0,75 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
+ pici vízben elkevert 2 púpos evőkanál kakaópor
+ tetejére 1 tojássárgája 1 teáskanál tejjel elkeverve
Elkészítése:
A langyos tejbe pici cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Közben a többi hozzávalót, az átszitált lisztet, a csipet sót, a kristálycukrot, a natúr joghurtot, a tojást, az olvasztott vajat, a citrom reszelt héját és a vaníliás cukrot egy nagy tálba tesszük, és ha az élesztő is felfutott, azt is hozzáadjuk, és sima tésztává dagasztjuk. Két részre osztjuk, és az egyik részbe beledolgozzuk a vízben elkevert kakaóport. Külön tálakba tesszük.
Letakarjuk a tálakat és egy óra pihentetéssel duplájára hagyjuk kelni a tésztákat.
Ahhoz, hogy két kalácsunk legyen, a sima tésztát és a kakaósat is elfelezzük.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk az egyik sima tésztát, utána a kakaósat, és a sima tésztára simítjuk, majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Ugyanígy a másik sima és kakaós tésztánál is. Sütőpapírral bélelt tepsire, egymás mellé helyezzük a két feltekert kalácsot, pici helyet hagyunk közöttük. További 30 percet kelesztjük.
Közben előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
Mielőtt a sütőbe toljuk, lekenjük a tetejét a tejes-tojássárgával, hurkapálcikával megszurkáljuk, úgy, hogy leérjünk az aljáig, és 50 perc alatt megsütjük. Ha nagyon korán elkezdene sülni a teteje, alufóliát tehetünk rá, de 50 perc biztosan kell ahhoz, hogy a belseje is szépen átsüljön.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Vajjal és kakaóval isteni.
Süssétek, szeressétek!