Hókifli
Szerintem a hedonista gasztronómia a hókifli és a hájas tészta készítésével és függőséget okozó majszolásával indult drága nagyiink békebeli éveiben, és ez az a szenvedélybetegség, amit minden generáció boldogan örököl felmenőitől.
Igazi nagyi-élmény lelke abban rejlik, ha kizárólag zsírral készül és még forrón vaníliás porcukorba hempergetjük.
Érdemes egyszerre nagyobb adagot elkészíteni, empirikus úton belátható, hogy a fémdoboz tetejének esélye sincs lezáródni, egyenletes és folyamatos a majszolás.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg zsír
1 dl tejföl
1 dl langyos tej
1 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
csipet só
Hempergetéshez:
5 dkg porcukor
vaníliás cukor
Töltelék:
lekvár (szilva, sárgabarack), dió, mák vagy gesztenye
Elkészítése:
Kevés langyos tejben feloldjuk a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt.
A liszthez keverjük a csipet sót, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a tejfölt és a felfuttatott élesztőt.
Sima tésztát gyúrunk, meleg helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Diónyi nagyságú gombócokat formázunk a tésztából, egyesével vékonyra nyújtjuk, közepükre tesszük a tölteléket és kifli alakúra csavarjuk fel őket.
Előmelegített sütőben, 200 fokon, 8-10 perc alatt világosra sütjük és még forrón vaníliás porcukorba hempergetjük.
Fémdobozban tároljuk, egy éjszakányi pihentetés után fogyasztható, ha a doboz tökéletesen zár, ünnepekig eláll, ellenkező esetben érdemes legközelebb dupla tésztát készíteni.
Jó étvágyat!