Barackos pite

Könnyű, légies, cseppet sem édes tészta, tetején picit édes, picit savanykás, karamellizált barackkal.

Süssétek szeretettel.

barackospite.jpg

Hozzávalók:

4 tojás

150 g kristálycukor

2 dl kefír

2 dl tejföl

50 g olvasztott vaj

1 dl étolaj

350 g liszt

1 csomag sütőpor

csipet só

Tetejére:

500 g sárgabarack

forró baracklekvár vagy kristálycukor

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A hozzávalókat a fenti sorrendben simára keverjük. Először a tojásokat kihabosítjuk a kristálycukorral, utána jöhetnek sorban hozzá a folyékony hozzávalók (kefír, tejföl, olvasztott vaj, étolaj), majd ha ezt is szépen kikevertük, hozzászitáljuk a liszt, sütőpor és csipet só keverékét.

A csomómentes, sima tésztát a tepsibe simítjuk, a tetejére sorakoztatjuk a felezett sárgabarackokat, bőrös felükkel lefelé - itt jegyzem meg, üveges befőtt sárgabarackból is isteni - forró sárgabaracklekvárral lekenjük a tetejét vagy kristálycukorral bőven megszórjuk, hogy szépen karamellizálódhasson sütés közben, és mehet is a sütőbe, 30 perc alatt elkészül, de érdemes tűpróbával ellenőrizni a közepét.

Picit hűlni hagyjuk, szeleteljük, porcukrozhatjuk enyhén a tetejét és tálalhatjuk.

Jó étvágyat!