Eszterházy-torta
"... Szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik ... "
Idézet egy falatnyi Eszterházy-torta kóstolójáról.
Hozzávalók:
A piskótához (6 db Eszterházy-lap):
6 tojásfehérje
24 dkg kristálycukor
40 dkg darált mandula
1 citromból reszelt citromhéj
A krémhez:
5 db tojássárgája
12 dkg kristálycukor
2,5 dl tej
negyed vaníliarúd kikapart belseje
7,5 dkg darált mandula
0,5 dl Cointreau narancslikőr
30 dkg vaj
A díszítéshez:
forró barackíz
fondán
tojásfehérje
víz
csokoládé
mandulapehely
Elkészítése:
Eszterházy-lapok:
A tojásfehérjét kezdd el habosítani, és két részletben, a habosítás első felében add hozzá a kristálycukrot, és verd kemény, de nem törékeny habbá. Fakanállal forgasd bele a habba a darált mandulát és a reszelt citromhéjat. Szedd sütőpapírra a masszát, és kenj belőle 6 db kör alakú (26 cm átmérőjű), egyenletes vastagságú lapot. Előmelegített 200 fokos sütőben, hőlégkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt süsd aranybarnára.
Krém:
A tojást, a cukrot, a tejet tedd egy tálba, alaposan keverd össze és vízgőz felett melegítsd csípősre (85 fok). Ekkor tedd bele a darált mandulát, és keverd el vele, majd tedd a keveréket a hűtőbe.
Ha kihűlt a keverék, keverd hozzá a narancslikőrt. A vajat alaposan habosítsd ki, és habosítás közben, vékony sugárban csurgasd hozzá a főzött krémalapot. Ezután egyenletesen, rétegenként 16 dkg krémmel töltsd össze a lapokat.
A legfelső lapot a sima oldalával felfelé tedd a tortára. Préseld össze kicsit a tortát, és a tetejére már ne tegyél krémet, csak az oldalát kend körbe a maradékkal.
Egy napra tedd hűtőbe a tortát. A hűtés után fordítsd meg, hogy a torta simább fele kerüljön felülre. Forralj egy kevés barackízt, és leheletvékonyan kend át a tetejét forró lekvárral.
Ezután olvaszd fel a fondánt, vízzel szükség szerint kicsit higítsd be, tojásfehérjével fényesítsd, majd egyenletesen vond be vele a torta lekvárral lekent felületét. Azonnal csíkozz bele a fondánba olvasztott csokoládéval, majd egy pálcikával (fogpiszkáló tökéletes hozzá) húzd el a csíkokat.
A torta oldalát mandulapehellyel panírozzuk.
Miután a torta bevonata megkötött, forró vízbe mártott késsel szeletelhető a torta.