Bejgli

Életem bejglijét sosem feledem, kivettem a sütőből, csak álltam felette, ámultam, bámultam, aranybarna, sehol nem repedezik, és olyan gyönyörű márványos a teteje, hogy vétek lenne Karácsonyig várni vele, na én ezt most azonnal megkóstolom. Leírhatatlan érzés volt beleharapni, puha, omlós alig tészta, csupa töltelék, szinte tökéletes. Szinte. A hangsúly ezen az aprócska szócskán volt.

Csak a mákot kellett volna ledarálni a legeslegelején, jött az inkább mosolygok mert elsírom magam érzéssel átitatott felismerés. És újrakezdtem.

Azóta minden évben úgy érzem, életem bejglijét sütöm, most már darált mákkal, icipicit így valóban finomabb.

bejgli.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

90 dkg liszt

20 dkg vaj

12,5 dkg zsír

2,7 dl tejföl

3,6 dkg élesztő

3 tojássárgája + 1 tojás a teteje kenéséhez

2 evőkanál porcukor

csipet só

Diótöltelékhez:

30 dkg darált dióbél

20 dkg cukor

1 dl tej

1 csomag vaníliás cukor

őrölt fahéj

5 dkg mazsola

3 cl rum

Máktöltelékhez:

30 dkg darált mák

20 dkg cukor

1 dl víz

1 citrom

5 dkg mazsola

3 cl rum

Elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, vajjal, hozzáadjuk a langyosra melegített tejfölben cukorral felfuttatott élesztőt, 4 tojást, csipet sót, és az egészet simára dolgozzuk.

A tésztát alufóliába csomagoljuk és 24 órára hűtőbe tesszük.

Mielőtt a tésztát kivesszük a hűtőből, ledarálhatjuk a diót egy tálba, egy másikba pedig a mákot, és előkészíthetjük a tölteléket, első lépésként áztassuk rumba a mazsolát.

A diós töltelékhez, a tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a darált diót, cukrot, vaníliás cukrot, őrölt fahéjat, majd végül a rumban áztatott mazsolát.

A mákos töltelékhez a vizet felforraljuk, hozzáadjuk a darált mákot, reszelt citromhéjat, citromlevet, cukrot és a rumban áztatott mazsolát.

A töltelék akkor jó, ha gyúrható állagú, hagyjuk hűlni, és majd hidegen tesszük a tésztára.

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és vékony téglalapokká nyújtjuk őket. A tésztákat velük megegyező súlyú töltelékkel töltjük, 1-1 cm szegély maradjon a tészta szélein és szorosan csavarjuk fel őket.

Sütőlemezre egymás mellé sorakoztatjuk őket, tetejüket tojássárgájával lekenjük és hűvös helyen egy órát száradni hagyjuk. Ekkor lekenjük a tojásfehérjével, és azt is hagyjuk megszáradni. Végül a mutató- és középső ujjainkkal finoman megnyomkodjuk a tetejét, ettől szép márványos lesz sütéskor.

Sütés előtt hurkapálcikával több helyen megszúrkáljuk a bejglit, hosszában középen, egészen a tészta aljáig érjen le a hurkapálcika, így a gőz egyenletesen távozhat sütés közben.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nagyon jó sütögetést!