Hatlapos
Hatlaposnak azért hívják, mert eredetileg így készítették, ám egy, a szerendipitás képességével megáldott háziasszony - igen, itt Anyukámra gondolok, övé az érdem - rátalált a négy lap és három réteg kiváló arányára, így a Hatlapos megmaradt varázsszónak, mint első hozzávalónk, a többi itt jön szépen, sorban.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
10 dkg vaj
7 dkg cukor
1 tojás
1 dl tejföl
1 csomag sütőpor
A csokoládékrémhez:
1 liter tej
25 dkg cukor
8 evőkanál liszt
3 evőkanál kakaópor
5 dkg vaj
A tésztához valókat összegyúrjuk, a hűtőben legalább egy órán át pihentetjük, majd négy egyforma részre osztjuk. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és a téglalappá nyújtott tészta nagyságával megegyező tepsi hátoldalát vajazzuk le vékonyan, erre kerül a kinyújtott tészta, amit külön-külön, egyesével a forró sütőben 5-8 perc alatt zsemleszínűre sütünk. Inkább világosabb legyen, amikor kivesszük, nem baj, ha még picit puha a tészta, gyorsan pirul a tepsi hátoldalán. A sütőből kivett tésztákat egyesével egy sima felületre csúsztatjuk, nyugodtan tehetjük őket egymásra, és hagyjuk kihűlni.
Praktikus két tepsivel dolgozni, amíg az egyik tészta sül, a másikat kinyújthatjuk a még hideg tepsi hátuljára.
A csokoládékrémhez fél liter tejet a cukorral felforralunk. A tej másik felét a liszttel és a kakaóporral simára keverjük és folyamatos keverés mellett a cukros tejbe öntjük. Habverővel kevergetve addig főzzük, míg sűrű krémet kapunk. A tűzről levesszük, a vajat is belekeverjük. Ha kihűlt, újra kikeverjük. A lapokat megkenjük, kissé lenyomkodjuk, hűtőbe tesszük és csak másnap szeleteljük fel.
Hagyjatok a Többieknek is!