Pozsonyi kifli

Pozsonyi kifli. Leheletvékony omlós tésztával. Mézes, sárgabaracklekváros mákkal. Süssétek szeretettel. 

pozsonyikifli.jpg

Hozzávalók (22 db):

Mind a tésztát, mind a tölteléket elkészíthetjük előző este, és felhasználásig hűtőben tároljuk.

A tésztához: (minden hozzávaló hideg legyen)

50 dkg búzafinomliszt

5 evőkanál porcukor

12 dkg hideg vaj

12 dkg hideg zsír

1,5 dl hideg tej

1,5 dkg élesztő

1 tojássárgája

1 teáskanál só

A máktöltelékhez:

1,2 dl víz

12 dkg kristálycukor

20 dkg darált mák

1 evőkanál méz

1 evőkanál sárgabaracklekvár

2 db összemorzsolt babapiskóta (lehet háztartási keksz vagy 2 evőkanál zsemlemorzsa is)

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

csipetnyi fahéj

Tetejére, kenéshez:

2 tojás két külön tálban az alábbiak szerint:

1. tál: 1 tojásssárgája és 1 egész tojás

2. tál: 1 tojásfehérje

Elkészítése:

A tészta hozzávalói hidegek legyenek, és határozott mozdulatokkal dolgozzunk velük. Ez a titok.

A hideg tejet két részre osztom. Egyikben elkeverem az élesztőt. A másikban a sót és a tojássárgáját.

Egy nagy tálba szitálom a lisztet és a porcukrot, és jól összekeverem. Hozzáadom a hideg, felkockázott vajat és zsírt és elmorzsolom. Ennél a lépésnél a legfontosabb, hogy határozott, kevés mozdulattal dolgozzunk, hogy ne olvadjon meg a kezünk között a vaj és a zsír.

Ezután hozzáadom az élesztős tejet és a tojássárgájás tejet is, és az egészet egynemű tésztává gyúrom.

Fóliába csomagolom, és hűtőbe teszem pihenni, legalább egy órát.

Közben elkészítem a tölteléket. A vizet a kristálycukorral felforralom, majd leforrázom vele a darált mákot. Hozzáadom a reszelt citrom- és narancshéjat, fahéjat, elkeverem, majd jöhet bele a méz és a sárgabaracklekvár, jól összekeverem, és végül jöhet bele az összemorzsolt babapiskóta. Hagyom teljesen kihűlni, hidegen dolgozom majd a töltelékkel is.

Előkészítek két sütőlemezt, és mindegyikre sütőpapírt helyezek.

A gyúródeszkán a lehűlt tésztát 4 dkg-os tésztadarabokra osztom, kigömbölyítem őket és félkör alakú, 2 mm vékony tésztává nyújtom. Egyesével haladok velük. A kinyújtott tészta szélesebb oldalára helyezem a máktölteléket, ez 3 dkg legyen, és egyszerűbb, ha henger alakot formálok belőle, és így tekerem fel a tésztát. A tenyerünkkel picit összesodorjuk, úgy, hogy közben nem helyezünk nyomást a tésztára, és két vége elvékonyodjon. Patkó alakúra formáljuk és a sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük őket, 2 ujjnyi távolságra egymástól.

A kifliket - tetejét és oldalát is - lekenjük a tojássárgája plusz az egész tojás keverékével, és hideg helyen (de nem hűtőben) hagyjuk teljesen megszáradni. Ez nálam egy óra volt.

Amikor teljesen megszáradt rajta a tojás, és már nem ragad, lekenjük a tojásfehérjével is.

A sütőt most kapcsolom be, és előmelegítem 190 fokra, hagyományos alsó-felső sütési módra állítom.

Mire a tojásfehérje megszárad a kifli tetején, a sütő is bemelegszik, nálam ez 20 perc volt.

Mehet is az első sütőlemeznyi kifli a sütőbe, 15 perc alatt szép aranybarnára sülnek.

Kivesszük, jöhet a második sütőlemez is.

A kifliket a sütőlemezen hagyjuk kihűlni, ekkor még puhák, ne mozgassuk őket.

Szeretetteli sütést és jó étvágyat!