Pozsonyi kifli
Pozsonyi kifli. Leheletvékony omlós tésztával. Mézes, sárgabaracklekváros mákkal. Süssétek szeretettel.
Hozzávalók (22 db):
Mind a tésztát, mind a tölteléket elkészíthetjük előző este, és felhasználásig hűtőben tároljuk.
A tésztához: (minden hozzávaló hideg legyen)
50 dkg búzafinomliszt
5 evőkanál porcukor
12 dkg hideg vaj
12 dkg hideg zsír
1,5 dl hideg tej
1,5 dkg élesztő
1 tojássárgája
1 teáskanál só
A máktöltelékhez:
1,2 dl víz
12 dkg kristálycukor
20 dkg darált mák
1 evőkanál méz
1 evőkanál sárgabaracklekvár
2 db összemorzsolt babapiskóta (lehet háztartási keksz vagy 2 evőkanál zsemlemorzsa is)
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
csipetnyi fahéj
Tetejére, kenéshez:
2 tojás két külön tálban az alábbiak szerint:
1. tál: 1 tojásssárgája és 1 egész tojás
2. tál: 1 tojásfehérje
Elkészítése:
A tészta hozzávalói hidegek legyenek, és határozott mozdulatokkal dolgozzunk velük. Ez a titok.
A hideg tejet két részre osztom. Egyikben elkeverem az élesztőt. A másikban a sót és a tojássárgáját.
Egy nagy tálba szitálom a lisztet és a porcukrot, és jól összekeverem. Hozzáadom a hideg, felkockázott vajat és zsírt és elmorzsolom. Ennél a lépésnél a legfontosabb, hogy határozott, kevés mozdulattal dolgozzunk, hogy ne olvadjon meg a kezünk között a vaj és a zsír.
Ezután hozzáadom az élesztős tejet és a tojássárgájás tejet is, és az egészet egynemű tésztává gyúrom.
Fóliába csomagolom, és hűtőbe teszem pihenni, legalább egy órát.
Közben elkészítem a tölteléket. A vizet a kristálycukorral felforralom, majd leforrázom vele a darált mákot. Hozzáadom a reszelt citrom- és narancshéjat, fahéjat, elkeverem, majd jöhet bele a méz és a sárgabaracklekvár, jól összekeverem, és végül jöhet bele az összemorzsolt babapiskóta. Hagyom teljesen kihűlni, hidegen dolgozom majd a töltelékkel is.
Előkészítek két sütőlemezt, és mindegyikre sütőpapírt helyezek.
A gyúródeszkán a lehűlt tésztát 4 dkg-os tésztadarabokra osztom, kigömbölyítem őket és félkör alakú, 2 mm vékony tésztává nyújtom. Egyesével haladok velük. A kinyújtott tészta szélesebb oldalára helyezem a máktölteléket, ez 3 dkg legyen, és egyszerűbb, ha henger alakot formálok belőle, és így tekerem fel a tésztát. A tenyerünkkel picit összesodorjuk, úgy, hogy közben nem helyezünk nyomást a tésztára, és két vége elvékonyodjon. Patkó alakúra formáljuk és a sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük őket, 2 ujjnyi távolságra egymástól.
A kifliket - tetejét és oldalát is - lekenjük a tojássárgája plusz az egész tojás keverékével, és hideg helyen (de nem hűtőben) hagyjuk teljesen megszáradni. Ez nálam egy óra volt.
Amikor teljesen megszáradt rajta a tojás, és már nem ragad, lekenjük a tojásfehérjével is.
A sütőt most kapcsolom be, és előmelegítem 190 fokra, hagyományos alsó-felső sütési módra állítom.
Mire a tojásfehérje megszárad a kifli tetején, a sütő is bemelegszik, nálam ez 20 perc volt.
Mehet is az első sütőlemeznyi kifli a sütőbe, 15 perc alatt szép aranybarnára sülnek.
Kivesszük, jöhet a második sütőlemez is.
A kifliket a sütőlemezen hagyjuk kihűlni, ekkor még puhák, ne mozgassuk őket.
Szeretetteli sütést és jó étvágyat!