Somlói torta

Lágy vonalaival, karakteres szín- és ízvilágával igazi díva a desszertek között.

Hófehér, vanília, és csokoládébarna krémesen lágy rétegei között icipicit pityókás mazsola és itt-ott meglepetés élményként felbukkanó pirított dió bújt el, megnyugvásra csokoládéöntet és tejszínhabtakaró alatt lel.

somloigaluska.jpg

Hozzávalók:

A piskótákhoz:

9 tojás

20 dkg cukor

20 dkg liszt

6 dkg darált dió

1 púpozott evőkanál kakaópor

A krémhez:

5 dl tej

4 tojássárgája

4 dkg liszt

6 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

5 dkg mazsola

5 cl rum

7 dkg durvára tört pirított dióbél

reszelt narancs és citromhéj

Az öntethez:

5 dl tej

4 dkg kakaópor

1 dkg csokoládé

15 dkg cukor

1 teáskanál vaníliás cukor

2 dkg csokoládés pudingpor

3 dl tejszín

Elkészítése:

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral, majd a tojássárgájához adjuk a liszttel együtt.

A kész piskótatésztát három egyenlő részre osztjuk. Egy részt meghagyunk, a másikat darált dióval, a harmadikat kakaóporral keverjük el.

A piskótatésztákat külön-külön a forma méretének megfelelő nagyságú lappá simítjuk egy-egy sütőpapírra, majd megsütjük.

A mazsolát rumban áztatjuk, a durvára tört diót serpenyőben illatosra pirítjuk.

Tejből, tojásból, lisztből, cukorból, vaníliás cukorból vízfürdőn, azaz forró gőz fölött (figyeljünk rá, hogy a tál aljához ne érjen a lobogó víz, csak a gőz) krémet főzünk, közben állandóan kavargatjuk habverővel. Rumban áztatott mazsolát, reszelt citrom- és narancshéjat és durvára tört, pirított diót keverünk hozzá.

A kakaós piskótát a tortaforma aljába tesszük, rummal meglocsoljuk, és ráterítjük a krém felét. Rátesszük a sima piskótalapot, meglocsoljuk rummal és ráterítjük a krém másik felét. Az egészet betakarjuk az utolsó (kakaós) piskótalappal, meglocsoljuk rummal, megkenjük kevés krémmel, és kakaóporral meghintve hűtőbe tesszük.

Közben tejből, kakaóporból, csokoládéból, cukorból, vaníliás cukorból és pudingporból öntetet főzünk, majd lehűtjük.

Tálaláskor a tortaszeleteket meglocsoljuk csokoládéöntettel és tejszínhabbal tálaljuk.