Linzer

Utóirattal Isler-Rajongóknak

A linzertészta az egyik legegyszerűbb példája annak, hogy aki a matematika szerelmese, az a konyhában is patikapontossággal méri ki a hozzávalókat, elegendő csak a bűvös "3:2:1 - liszt : vaj : cukor" arányt megjegyeznünk, és a tészta egy órás pihentetését követően, jutalmul, kedvünkre alkothatunk.

Hagyományosan, sárgabarack lekvárral isteni, bátrabb ízekre vágyók a liszt negyedét dióval helyettesíthetik, és savanykás gyümölcsízzel tölthetik a kisült linzertésztát.

Lássunk csak hozzá.

fb_img_1478156491778.jpg

 

Hozzávalók:

30 dkg liszt

vagy: 22,5 dkg liszt + 7,5 dkg darált dió

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 egész tojás +1 tojássárgája

1 citrom reszelt héja + leve

1 csomag vaníliás cukor

Töltelék:

Savanykás gyümölcsíz (gránátalma, málna)

Tetejére:

Porcukor

Elkészítése:

A liszthez keverjük - bátrabb ízű változatnál a darált diót - a csipet sót, a citrom reszelt héját és levét, az apró kockákra vágott hideg vajjal, porcukorral, és tojással, ebben a sorrendben, gyors mozdulatokkal linzertésztává gyúrjuk.

Átlátszó fóliába csomagoljuk és legalább egy órát hűtőben pihentetjük.

Enyhén lisztezett gyúródeszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, linzerformával kiszaggatjuk - a tészta felének lyukas legyen a közepe, ez lesz a linzer teteje - és sütőpapírral borított sütőlemezen, 175 fokra előmelegített sütőben, 8-10 perc alatt világosra sütjük.

Ha kihűlt, a tetejének előkészített darabokat porcukorral meghintjük, és a linzer alsó felével, savanykás gyümölcsízzel összepasszintjuk.

Zárható fedelű fémdobozban legalább 1 napot pihen, omlóssá puhul és másnap indulhat a "kellmégízevan-kikérmég" játék.

Érdemes több adagra gyúrni.

Jóízű sütkérezést!

 

Utóirat Isler-Rajongóknak:

Jó hír, hogy a linzer tészta receptből ha megtartjuk a 3:2:1 arányú fenti mennyiségeket - darált diós liszt, vaj, cukor - a tojással és tojássárgájával és hozzáadunk 1/2 kávéskanál fahéjat, összegyúrjuk gyors mozdulatokkal, egy órát hűtőben pihentetjük, kinyújtjuk, korongokat szaggatunk a tésztából, előmelegített sűtőben 175 fokon, 8-10 perc alatt megsütjük, a sütőlemezen hagyjuk kihűlni, ribizlilekvárral összeillesztünk egy-egy korongot, majd 250 g olvasztott csokoládéba mártjuk és rácson hagyjuk megdermedni, másnap vagy harmadnap omlós islerbe haraphatunk.

 Jó étvágyat!