Kakaós, fahéjas, mazsolás csiga

Péksütemények szerelmeseinek figyelmébe

Vigyázat, szentimentális tartalom következik.

Kislánykorom óta, megunhatatlan reggelim, tízóraim, uzsonnám, vacsorám, főleg, ha még forrón nekiláthatok a majszolásának, kakaósnál egy bögre tej, fahéjasnál egy bögre tejeskávé, mazsolásnál egy bögre kakaó kíséretében. Igen. Hiába is minden szülői intelem, a kelt tésztát, igenis, meg kell kóstolni, azon nyomban, még melegében, épp egy icipicivel azután, hogy kibújt a sütőből, már csak azért is, mert hacsak egy pillanatra leveszem róla a szemem, hűlt helyét lelem.

No lássuk csak, szerintem minden hozzávaló karnyújtásnyira van minden konyhában gyerekkori kedvencünk elkészítéséhez: liszt, tej, élesztő, vaj, tojás, kakaópor, kristálycukor - szigorúan kristálycukor és só.

Nagymamaként, csak annyit mondanék, mindegyik hozzávalóból egy nagy tálba érzés szerint kimérünk annyit, amennyit gondolunk, tele szeretettel elkészítjük és ehetjük is - és milyen igazuk van, hisz ennyi az egész.

Ha kedvet kaptatok hozzá, és megosztjátok velem, hogy a kelt tésztás és a leveles tésztás is lázba hozna Benneteket, jön a folytatás az elkészítés izgalmairól.

(...)

Egy tucatnyi kelt tésztából született kakaós csiga élettörténete:

Találjunk a hűtőben 1,5 dl langyos magas zsírtartalmú tejet;

Kerítsünk a spájzból 1 evőkanál kristálycukrot;

Legyen otthon 2,5 dkg friss élesztő;

És itt meg is állunk egy picit, épp csak addig, amíg a langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk szorgalmasan dolgozni, amíg mi felsorakoztatjuk a konyhapulton a többi szobahőmérsékletű hozzávalót.

30 dkg búzaliszt

0,5 kávéskanál só

5 dkg olvasztott vaj

0,5 tojás (a másik felét tegyük félre majd a teteje lekenéséhez)

Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót. Hozzáadjuk a tejben szorgalmasan felfuttatott élesztőt, majd az olvasztott vajat és a fél tojást.  Elkeverjük és jól összedolgozzuk, fokozatosan épp csak annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy tésztává dagasszuk.

Tiszta konyharuhával letakarjuk – ha van otthon piros kockás, bátran használjuk, meglátjuk, mennyit dob a tészta elegáns megjelenésén ebben a szakaszban is – és ha fél óra alatt a duplájára kel, jó úton járunk.

Amíg a tészta éledezik, szabad 4 percünkben készítsük elő a kakaós tölteléket, keverjünk össze egy tálban 6 evőkanál kristálycukrot 5 teáskanál magas zsírtartalmú kakaóporral, kész is, és helyezzük el kartávolságnyira a nyújtódeszkától.

Amikor a tészta duplájára kelt, lisztezett deszkán vékony téglalappá nyújtjuk, egyenletesen eloszlatunk rajta 5 dkg olvasztott de nem meleg vajat, majd szintén egyenletesen elterítjük rajta a cukros kakaóport.

Szorosan feltekerjük és 1,5 cm széles szeletekre vágjuk, kicsit kilapítjuk a tenyerünkkel, és sütőpapírral bélelt tepsin 20 percig pihentetjük. Mielőtt a sütőbe toljuk, lekenjük tojással a tetejét. 

Közben hagyományos üzemmódban, 200 fokra előmelegítjük a sütőt és 10-15 perc alatt kakaós csigásra sütjük őket. Tálalás előtt porcukorral behavazzuk a tetejét és indulhat a majszolás.

Jó étvágyat!