Kuglóf
Egyszerűen imádom, elegáns vonalvezetését, békebeli otthonédesotthon illatát, ízlelőbimbókényeztető mivoltát.
Hmmm, talán csak a reggeli tejeskávé fokozhatja az élményt.
Vagy Esztereknek a habos kakaó.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csipet só
2 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliáscukor
2,8 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 tojássárgája
8 dkg cukor
6 dkg olvasztott vaj
4 dkg mazsola
2 dkg kakaópor
Elkészítése:
Készítsünk elő egy kisebb és egy nagyobb tálat és egy kuglófformát.
A kisebb tálban alaposan összekeverjük a langyos tejet, cukrot, élesztőt, olvasztott vajat és tojássárgát, hagyjuk pihenni, hogy az élesztő felfuthasson.
Közben a nagyobb tálba átszitáljuk a kimért lisztet a csipet sóval, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a vaníliás cukrot.
A felfuttatott élesztős tál tartalmát a liszteshez adjuk és tésztává dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik a tál falától és csomómentes, sima felületű. Ezután félbevágjuk és külön tálba tesszük őket.
A tészta egyik felébe beledolgozzuk a mazsolát, a másik felét összegyúrjuk a kakaóporral.
Letakarjuk a tésztákat és szobahőmérsékleten pihentetjük őket, egy óra alatt a duplájukra nőnek.
Amíg pihen a tészta, kivajazzuk a kuglófformát és vékonyan kilisztezzük.
A tésztákat külön-külön egy-egy rúddá sodorjuk, a két rudat összecsavarjuk és a kuglófformába tesszük.
Újabb egy órán át ismét duplájára kelesztjük.
A pihentetés utolsó fázisában előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és ha duplájára kelt a tészta, 15 percig 200 fokon, majd 180 fokon további 15 percig készre sütjük.
Amikor kivesszük a sütőből, a kuglófot a kuglófformával együtt a nyújtódeszkára borítjuk és a formában hagyjuk kihűlni.
Jó sütögetést, jó étvágyat!