Kuglóf

Egyszerűen imádom, elegáns vonalvezetését, békebeli otthonédesotthon illatát, ízlelőbimbókényeztető mivoltát.

Hmmm, talán csak a reggeli tejeskávé fokozhatja az élményt.

Vagy Esztereknek a habos kakaó.

kuglof.jpg

 Hozzávalók:

50 dkg liszt

1 csipet só

2 citrom reszelt héja

1 csomag vaníliáscukor

2,8 dl langyos tej

2 dkg élesztő

1 tojássárgája

8 dkg cukor

6 dkg olvasztott vaj

4 dkg mazsola

2 dkg kakaópor

Elkészítése:

Készítsünk elő egy kisebb és egy nagyobb tálat és egy kuglófformát.

A kisebb tálban alaposan összekeverjük a langyos tejet, cukrot, élesztőt, olvasztott vajat és tojássárgát, hagyjuk pihenni, hogy az élesztő felfuthasson.

Közben a nagyobb tálba átszitáljuk a kimért lisztet a csipet sóval, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a vaníliás cukrot.

A felfuttatott élesztős tál tartalmát a liszteshez adjuk és tésztává dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik a tál falától és csomómentes, sima felületű. Ezután félbevágjuk és külön tálba tesszük őket.

A tészta egyik felébe beledolgozzuk a mazsolát, a másik felét összegyúrjuk a kakaóporral.

Letakarjuk a tésztákat és szobahőmérsékleten pihentetjük őket, egy óra alatt a duplájukra nőnek.

Amíg pihen a tészta, kivajazzuk a kuglófformát és vékonyan kilisztezzük.

A tésztákat külön-külön egy-egy rúddá sodorjuk, a két rudat összecsavarjuk és a kuglófformába tesszük.

Újabb egy órán át ismét duplájára kelesztjük.

A pihentetés utolsó fázisában előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és ha duplájára kelt a tészta, 15 percig 200 fokon, majd 180 fokon további 15 percig készre sütjük.

Amikor kivesszük a sütőből, a kuglófot a kuglófformával együtt a nyújtódeszkára borítjuk és a formában hagyjuk kihűlni.

Jó sütögetést, jó étvágyat!