Mézes krémes

Hiszem, hogy minden tisztességes háztartásban megbújik a spájz alig észrevehető sarkában egy üveg házi kajszibaracklekvár, ami egész évben a tél beköszöntére vár, hogy végre egy örök klasszikus - hagyományőrzés miatt szigorúan - grízes krémmel készült mézes krémes tésztáját puhíthassa és kényeztethessük vele ízlelőbimbóinkat. Megunhatatlan és mennyei.

img_20161106_185933.jpg

Hozzávalók:

Tészta:

5 dkg vaj

40 dkg búzaliszt

12 dkg kristálycukor

1 tojás

1 kávéskanál szódabikarbóna

4 evőkanál tej

6 dkg méz

Krém:

30 dkg vaj

30 dkg kristálycukor

3 citrom reszelt héja

1 citrom leve

4 dl tej

9 dkg búzadara

22 dkg baracklekvár

Elkészítése:

A tésztához a szódabikarbóna és a liszt kivételével egy tálban simára keverjük a hozzávalókat és vízgőz fölött, állandó keverés mellett összefőzzük.

Levesszük a tűzről és amikor már langyosra hűlt, belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet.

Összegyúrjuk a tésztát, négy egyenlő részre osztjuk és fél órán át hűtőben pihentetjük, majd egyesével vékonyra nyújtjuk, és egymás után, egy lapos tepsi hátoldalán, 180 fokra előmelegített sütőben, 8-10 perc alatt megsütjük. Amíg az egyik tészta sül, nyújthatjuk a másikat, így pikpak elkészülünk vele.

A krémhez a vajat a kristálycukorral habosra keverjük. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a búzadarát és folyamatos keverés mellett pár perc alatt megfőzzük és hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a cukros vajat, a citrom reszelt héját, a citromlevet és kézi vagy gépi habverővel simára keverjük.

Az első tésztalapot megkenjük vékonyan baracklekvárral, a krém egyharmadával és rátesszük a következő lapot, majd folytatjuk a rétegezést az utolsó tésztalapig. Az elkészült süteményt picit összenyomjuk, hűtőbe tesszük és egy napot hagyjuk puhulni.

Jó sütögetést és jó étvágyat!