Mézes krémes
Hiszem, hogy minden tisztességes háztartásban megbújik a spájz alig észrevehető sarkában egy üveg házi kajszibaracklekvár, ami egész évben a tél beköszöntére vár, hogy végre egy örök klasszikus - hagyományőrzés miatt szigorúan - grízes krémmel készült mézes krémes tésztáját puhíthassa és kényeztethessük vele ízlelőbimbóinkat. Megunhatatlan és mennyei.
Hozzávalók:
Tészta:
5 dkg vaj
40 dkg búzaliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
4 evőkanál tej
6 dkg méz
Krém:
30 dkg vaj
30 dkg kristálycukor
3 citrom reszelt héja
1 citrom leve
4 dl tej
9 dkg búzadara
22 dkg baracklekvár
Elkészítése:
A tésztához a szódabikarbóna és a liszt kivételével egy tálban simára keverjük a hozzávalókat és vízgőz fölött, állandó keverés mellett összefőzzük.
Levesszük a tűzről és amikor már langyosra hűlt, belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet.
Összegyúrjuk a tésztát, négy egyenlő részre osztjuk és fél órán át hűtőben pihentetjük, majd egyesével vékonyra nyújtjuk, és egymás után, egy lapos tepsi hátoldalán, 180 fokra előmelegített sütőben, 8-10 perc alatt megsütjük. Amíg az egyik tészta sül, nyújthatjuk a másikat, így pikpak elkészülünk vele.
A krémhez a vajat a kristálycukorral habosra keverjük. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a búzadarát és folyamatos keverés mellett pár perc alatt megfőzzük és hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a cukros vajat, a citrom reszelt héját, a citromlevet és kézi vagy gépi habverővel simára keverjük.
Az első tésztalapot megkenjük vékonyan baracklekvárral, a krém egyharmadával és rátesszük a következő lapot, majd folytatjuk a rétegezést az utolsó tésztalapig. Az elkészült süteményt picit összenyomjuk, hűtőbe tesszük és egy napot hagyjuk puhulni.
Jó sütögetést és jó étvágyat!