Répatorta
A soha ne mondd hogy soha tipikus esete nálam a répatorta. Nem pont az a fajta süti, amire ránézel és lázba hoz. Legalábbis én még a környezetemben nem találkoztam olyan emberrel, aki egyszercsak felkiáltott volna, hogy úgy megenne egy répatortát. Viszont pont az a süti, ami mindezek ellenére és ezzel együtt, könnyedén és gyorsan elkészíthető, elronthatatlan, meglepően finom vendégváró. Megszerettük, a Nyuszi is.
Hozzávalók:
25 dkg barnacukor
1,8 dl étolaj
4 db tojás
400 g sárgarépa
30 dkg liszt
10 dkg dió
1 csomag sütőpor
½ kávéskanál szódabikarbóna
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
1 csipet só
1 db citrom és 1 db narancs reszelt héja
A krémhez a tetejére:
20 dkg natúr mascarpone
1 citrom és narancs reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
sárgarépa (nyers, reszelt)
Elkészítése:
Mosd meg alaposan a sárgarépát, majd pucold meg és reszeld le, majd törd durva darabokra a diót.
Vékonyan vajazz és lisztezz ki egy 26 cm-es tortaformát, vagy kisebb kuglóf vagy muffinformákat..
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
Egy nagy tálban, a barnacukrot az étolajjal jól kikeverjük, és hozzákeverjük egyenként a tojásokat.
Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a durvára tört diót, sót, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, összekeverjük, majd a barnacukros masszához keverjük, végül belereszeljük a citrom- és narancshéjat.
A kész süteményalapot a tortaformába öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.
Megvárjuk, míg teljesen kihűl, és, rátesszük a krémet. Tetejét reszelt sárgarépával díszíthetjük.
Jó étvágyat!