Mézeskalács

Méz. Méz. Méz. Minden mennyiségben jöhet. A mézes krémes után megérkezett a mézeskalács, alkossunk, és töltsük meg szemet gyönyörködtető, ínycsiklandóan illatozó mézeskalácsokkal adventi dobozainkat. És hogy a kísértéstől megóvjuk magunkat, és kitartsanak Karácsonyig, de a pocak kényeztetésről se mondjunk le ilyen könnyen, hamarosan megosztom veletek a dézsmálásra született mézes puszedli receptjét is.

20161112_203825.jpg

Hozzávalók:

50 dkg liszt

1-1 teáskanál: őrölt fahéj, őrölt gyömbér, mézeskalács fűszerkeverék, szódabikarbóna

10 dkg kristálycukor

12,5 dkg margarin

30 dkg méz

1 tojás

Írókázáshoz:

1 tojásfehérje

15 dkg - sűrű szövésű szitán átszitált - porcukor

1 evőkanál citromlé

Elkészítése:

Egy tálba kimérem a mézet, a margarint és a cukrot, majd vízgőz felett összekeverem, hogy egynemű legyen. Hűlni hagyom. 

Közben a lisztet, a fűszereket és a szódabikarbónát egy másik tálban összekeverem, majd először a langyos mézes keveréket, aztán a tojást is hozzáadom és összegyúrom. Akkor jó, ha nem ragacsos és elválik a tál falától. 

Egy éjszakát hűtőben pihentetjük.

Másnap a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-5 mm vastagságúra, kiszúró formákkal kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymástól legalább 2 cm-re és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a széle aranybarnára sül, ez 6-7 percet jelent.

Tálra szedjük és hagyjuk teljesen kihűlni, utána díszítjük. Az írókázáshoz a tojásfehérjét kemény de nem törékeny habbá verjük, fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot, majd alaposan összekeverjük és a citromlevet is hozzáadjuk, ettől lesz szép fényes. Celofán zacskóba adagoljuk, kivágjuk egy picit a végét és a mézeskalács felett 1-2 cm-rel vezetjük, így alkothatunk díszítő mintát a tetejére, a mintába cukorgyöngyöt tehetünk.

Fémdobozban tároljuk, hetekig puha marad.

Kreatív alkotást kívánok!