Panettone

Mindig csodálattal nézem a kirakatokban a csodaszép dobozokat, melyek négy fala egy-egy panettonet rejt. Az az igazság, most még nehezen tudom elképzelni, hogy ennek az istenien illatozó süteménynek valaki ellent tudjon állni és hetekig dobozba zárja, jobb ezt frissen elfogyasztani, amíg íze és illata is kényeztet bennünket.

fb_img_1479532855163.jpg

Hozzávalók:

Kovászhoz:

9 dkg liszt

12 g élesztő

80 ml víz

 

Tésztához:

35 dkg liszt

12 g élesztő

1 mokkáskanál só

30 ml víz + 30 ml tej

2 tojás + 1 a kenéshez

12 dkg vaj

8 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliáscukor

1 mokkáskanál mandula kivonat

1 citrom reszelt héja

8 dkg mazsola

8 dkg kandírozott narancshéj

 

Elkészítése:

0. nap

A kovász hozzávalóit egy tálban összekeverjük, fóliával lefedjük és szobahőmérsékleten hagyjuk érni 12 órát.

1. nap

Egy tálban - vagy keverőgépben - a tészta hozzávalóit a mazsola és kandírozott narancshéj kivételével összegyúrjuk. Arra figyeljünk, ha kézzel dolgozunk, hogy az élesztőt pici langyos vízben keverjük el és úgy adjuk a liszthez.

Ragacsos, de sima és fényes felületű tésztát kapunk, hozzáadjuk a mazsolát és a kandírozott narancshéjat és fóliával lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük.

2. nap

A hűtőből kivett tésztát kivajazott panettone formába tesszük és szobahőmérsékleten 3 óra alatt hagyjuk megkelni. Ha mini panettonekat szeretnénk süni, és nincs otthon panettone forma, vajazzuk ki a muffinsütő formákat és béleljük ki több réteg sütőpapírral úgy, hogy magasabbra hagyjuk mint a sütőforma.

Ha megkelt a tészta a kivajazott formában, 210 fokra előmelegített sütőben kezdjük el sütni, majd 10 perc után mérsékeljük a hőfokot 190 fokra, majd ismét 10 perc után 175 fokra és 30 perc sütés után kivesszük a sütőből és a formában hagyjuk kihűlni.

 

Izgalmas alkotó perceket, jó étvagyat!