Panettone
Mindig csodálattal nézem a kirakatokban a csodaszép dobozokat, melyek négy fala egy-egy panettonet rejt. Az az igazság, most még nehezen tudom elképzelni, hogy ennek az istenien illatozó süteménynek valaki ellent tudjon állni és hetekig dobozba zárja, jobb ezt frissen elfogyasztani, amíg íze és illata is kényeztet bennünket.
Hozzávalók:
Kovászhoz:
9 dkg liszt
12 g élesztő
80 ml víz
Tésztához:
35 dkg liszt
12 g élesztő
1 mokkáskanál só
30 ml víz + 30 ml tej
2 tojás + 1 a kenéshez
12 dkg vaj
8 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
1 mokkáskanál mandula kivonat
1 citrom reszelt héja
8 dkg mazsola
8 dkg kandírozott narancshéj
Elkészítése:
0. nap
A kovász hozzávalóit egy tálban összekeverjük, fóliával lefedjük és szobahőmérsékleten hagyjuk érni 12 órát.
1. nap
Egy tálban - vagy keverőgépben - a tészta hozzávalóit a mazsola és kandírozott narancshéj kivételével összegyúrjuk. Arra figyeljünk, ha kézzel dolgozunk, hogy az élesztőt pici langyos vízben keverjük el és úgy adjuk a liszthez.
Ragacsos, de sima és fényes felületű tésztát kapunk, hozzáadjuk a mazsolát és a kandírozott narancshéjat és fóliával lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük.
2. nap
A hűtőből kivett tésztát kivajazott panettone formába tesszük és szobahőmérsékleten 3 óra alatt hagyjuk megkelni. Ha mini panettonekat szeretnénk süni, és nincs otthon panettone forma, vajazzuk ki a muffinsütő formákat és béleljük ki több réteg sütőpapírral úgy, hogy magasabbra hagyjuk mint a sütőforma.
Ha megkelt a tészta a kivajazott formában, 210 fokra előmelegített sütőben kezdjük el sütni, majd 10 perc után mérsékeljük a hőfokot 190 fokra, majd ismét 10 perc után 175 fokra és 30 perc sütés után kivesszük a sütőből és a formában hagyjuk kihűlni.
Izgalmas alkotó perceket, jó étvagyat!