Szilvás linzertorta

Hozzávalók:
A linzertésztához:
30 dkg liszt
15 dkg darált dió
30 dkg vaj
15 dkg porcukor
másfél tojássárgája
2 teáskanál tejföl
2 citrom reszelt héja
másfél teáskanál vaníliás cukor
1 csipet sütőpor
csipet só
A töltelékhez:
60 dkg szilva
15 dkg barna cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál szilvalekvár
1-2 evőkanál darált háztartási keksz
A tetejére:
1 tojássárgája a kenéshez
1 marék dió vagy mandula, feldarabolva
Sütés előtti nap - tészta előkészítése:
A (hideg) lisztet a porcukorral összekeverjük, majd a hideg vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadunk egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a sütőport, a darált diót és a reszelt citromhéjat. Ezután összegyúrjuk a tojássárgájával, és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Felhasználás előtt hűtőben pihentetjük egy éjszakát.
A linzertésztához minél hideg alapanyagokat használjunk, és gyorsan dolgozzunk, hogy a kezünk hőjétől se melegedjen fel a tészta.
Sütés napja:
A szilvát félbevágjuk, magját eltávolítjuk, majd mindkét felét további két darabra vágjuk. A szilvalekvárt a cukorral és a fahéjjal összefőzzük, majd hozzáadjuk a szilvát, egyet forralunk rajta, majd a darált háztartási kekszet is hozzákeverjük, és hagyjuk hűlni. A tészta kétharmadával kibéleljünk egy kerek, alacsony peremű, kb. 25 cm átmérőjű tortaformát, villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt világosbarnára sütjük, hagyjuk kihűlni. Ha kész, beleöntjük a tölteléket. A maradék egyharmad linzertésztát vékony téglalap alakúra nyújtjuk, csíkokra vágjuk. Ezekkel berácsozzuk a tészta tetejét, megkenjük egy tojássárgájával, megszórjuk a durvára vágott dióval vagy mandulával, végül 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!