Szilvás linzertorta

A linzert és a szilvás gombócot soha nem lehet megunni. Szerintem. Ha kisgyerekként Te is úgy etted a szilvás gombócot, hogy alig vártad, hogy kibuggyanjon belőle a forró fahéjas, szilvás közepe, és ezt a jó szokásodat felnőtt gyerekként is megtartottad, és az omlós, dióval megbolondított linzertésztának sem tudsz ellenállni, akkor csak biztatni tudlak, hogy a karácsonyi készülődéskor egy-két adaggal több linzertésztát készíts elő - amíg alszunk, ő pihenhet a hűtőben - és kóstold meg még melegen ezt az isteni szilvás linzertortát.
szilvaslinzer.jpg

Hozzávalók:

A linzertésztához:

30 dkg liszt

15 dkg darált dió

30 dkg vaj

15 dkg porcukor

másfél tojássárgája

2 teáskanál tejföl

2 citrom reszelt héja

másfél teáskanál vaníliás cukor

1 csipet sütőpor

csipet só

 

A töltelékhez:

60 dkg szilva

15 dkg barna cukor

1 teáskanál őrölt fahéj

3 evőkanál szilvalekvár

1-2 evőkanál darált háztartási keksz

 

A tetejére:

1 tojássárgája a kenéshez

1 marék dió vagy mandula, feldarabolva

 

Sütés előtti nap - tészta előkészítése:

A (hideg) lisztet a porcukorral összekeverjük, majd a hideg vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadunk egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a sütőport, a darált diót és a reszelt citromhéjat. Ezután összegyúrjuk a tojássárgájával, és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Felhasználás előtt hűtőben pihentetjük egy éjszakát.

A linzertésztához minél hideg alapanyagokat használjunk, és gyorsan dolgozzunk, hogy a kezünk hőjétől se melegedjen fel a tészta.

 

Sütés napja:

A szilvát félbevágjuk, magját eltávolítjuk, majd mindkét felét további két darabra vágjuk. A szilvalekvárt a cukorral és a fahéjjal összefőzzük, majd hozzáadjuk a szilvát, egyet forralunk rajta, majd a darált háztartási kekszet is hozzákeverjük, és hagyjuk hűlni. A tészta kétharmadával kibéleljünk egy kerek, alacsony peremű, kb. 25 cm átmérőjű tortaformát, villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt világosbarnára sütjük, hagyjuk kihűlni. Ha kész, beleöntjük a tölteléket. A maradék egyharmad linzertésztát vékony téglalap alakúra nyújtjuk, csíkokra vágjuk. Ezekkel berácsozzuk a tészta tetejét, megkenjük egy tojássárgájával, megszórjuk a durvára vágott dióval vagy mandulával, végül 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!