Pogácsa
Túrós a tésztája, sajtos a teteje. Semmi édes. Végre egy kis sós. Van, hogy azt kívánom meg, a sok édes után, előtt, közben, pont ebben a sorrendben. És amit a legjobban szeretek benne a hozzávalók zseniálisan egyszerű arányán túl, az az, hogy este előkészítem, reggel már mehet is a sütőbe, és minden óvás ellenére nyilván forrón a legfinomabb.
Hozzávalók:
50 dkg túró
50 dkg vaj
50 dkg liszt
2 dkg só
4 tojássárgája
4 dkg élesztő - pici cukros tejben felfuttatott
Kenéshez 1 tojássárgája, tetejére reszelt sajt (gouda jó ötlet)
Elkészítése:
A túrót, sót, hideg vajat egy tálban gyors mozdulatokkal, vagy gyúrógéppel összedolgozzuk.
Ha egynemű a tészta, hozzáadjuk a tojássárgáját és a pici cukros tejben felfuttatott élesztőt és ezekkel is összedolgozzuk, majd a végén fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és simára dolgozzuk.
A begyúrt tésztát egy egész egész éjszakára hűtőbe tesszük.
Lisztezett asztalon 2 cm vastagra nyújtjuk és pici pogácsakiszúróval kiszaggatjuk a tésztát, sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk őket, egymástól kellő távolságban, tetejüket tojássárgájával megkenjük, és reszelt sajttal szórjuk meg.
Szobahőmérsékleten legalább 30 percig kelesztjük, majd 230 fokos előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Jó sütögetést, jó étvágyat!