Mákos bejgli

Imádok számolni, méricskélni, akár sütésről, akár kötésről, horgolásról, keresztszemes hímzésről, vagy mondjuk egy egyszínű puzzle kirakásáról van szó, és látni, ahogy az egyes alkotóelemek egymásra találnak, és a végén csoda születik a kezünk között. Ez a mákos bejgli receptúra most erről szól, a kísérletezgetés szépségéről, a helyes arányok megtalálásáról, a pihentetési idők alatti várakozás és alkotás öröméről. Süssétek szeretettel.

makosbejgli.jpg

Hozzávalók (2 db bejglihez)

Tészta:

250 g finomliszt

25 g porcukor

1 nagy csipet só

50 g zsír (liba- vagy sertészsír)

75 g vaj

50 ml tej (2,8%-os és hideg)

másfél tojássárgája (25 g egész pontosan)

5 g friss élesztő

Töltelék:

 250 g darált mák

125 ml víz

125 g porcukor

1 citrom reszelt héja

1 vaníliarúd kikapart belseje

1 csipet fahéj

Alkossunk:

Első lépésben ledarálom a mákot, összekeverem a porcukorral és félreteszem, utána jöhet a tészta előkészítése.

Két tálra lesz szükségünk, és hideg alapanyagokra, három lépésben elkészítjük a tésztát.

Egyik tálban összekeverem az átszitált lisztet, porcukrot és sót (szárazanyag), a másik tálban pedig a hideg tejet, tojássárgákat, és az élesztőt (folyékony rész).

A szárazanyaghoz adom a felkockázott hideg vajat és zsírt és gyors, határozott mozdulatokkal elmorzsolom benne.

Hozzáadom a folyékony részt is, és kevés mozdulattal egynemű tésztává gyúrom.

Végig az a lényege, hogy hideg maradjon a tészta.

Az elkészült tésztát kétfelé osztom (értelemszerűen annyi felé, ahány bejgli készül, ezt csak azért írom, ha valaki négyesével vagy nyolcasával készíti, úgy érdemes, grammra pontosan elosztom a tésztát), tálcára teszem, fóliával letakarom és mehet egy órára a hűtőbe.

Amíg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket.

A vizet felforralom, és leforrázom vele a cukros mákot, hozzáadom a reszelt citromhéjat és a fahéjt és hűvös helyen hagyom kihűlni.

A lehűtött tésztával egyesével dolgozom, addig a többi tészta a hűtőben pihen.

A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtom (20x25 cm). A máktöltelék felét (itt is értelemszerűen annyi felé osztom, ahány bejgli, ezt én grammra pontosan kimérem) két fólia között sodrófával kinyújtom (19x24cm), lehúzom a felső fóliát és ráfordítom a tésztára a máktölteléket. A tészta szélesebb oldala néz felénk, bal és jobb szélén 1-1 cm tésztát ráhajtok a töltelékre, a tészta felém eső oldalán szintén, és elkezdem szorosan feltekerni (nem helyezünk rá nyomást, arra figyeljünk).

Sütőpapíros sütőlemezre helyezzük a bejgliket, egymástól 3-4 cm távolságban.

Tetejüket 2 tojássárgájával lekenjünk, hűvös helyen hagyjuk megszáradni.

Amikor megszáradt a bejglik teteje, bekapcsolom a sütőt, előmelegítem 190 fokra, hagyományos alul-felül sütős módon, és a bejgliket megszúrkálom, nem villával, hurkapálcikával vagy fogpiszkálóval, úgy, hogy teljesen az aljáig leszúrom, hogy a gőz egyenletesen távozhasson.

Most jöhet a tojásfehérje, azzal is lekenem a bejglik tetejét, és szintén hűvös helyen pihentetem, megvárom, míg teljesen megszárad a teteje.

Amikor ez is kész, szép márványosra, egyik kedves ismerősöm szavaival élve, zsiráfmintásra alkotom a tetejét.

A mutató és középső ujjamat egymás mellé teszem, mintha jelentkeznék és "végigtapicskolom" a felső ujjbegyemmel a bejgli tetejét, anélkül, hogy nyomást gyakorolnék rá, a mozdulat inkább előre irányul, mint lefelé.

Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt márványosra sülnek.

Ha kivettük a sütőből, még forrón, óvatosan összetoljuk a bejgliket, egy lapos eszközzel kiegyenlítjük az oldalát és a végét, és a sütőlemezen hagyjuk őket kihűlni.

Frissen fogyaszthatjuk, vagy teljesen kihűlt állapotban, fóliába csomagolva, hűvös helyen friss marad.

Süssétek szeretettel.

Utóirat: A diós változathoz az arányok ugyanazok mint a mákos tölteléknél, annyi változtatással, hogy víz helyett tejet forralunk cukorral együtt és azzal forrázzuk le a darált diót, és reszelt narancshéjat is adunk a töltelékhez.